10.2 C
București
luni, 8 martie 2021 - 18:25

Topul Naţional al Firmelor: Industria a fost cel mai dinamic sector al economiei în 2014

Industria a fost în 2014 cel mai performant sector al economiei României, urmată de domeniul comerţ-turism şi de servicii, potrivit statisticilor realizate de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) pentru Topul Național al Firmelor (TNF).

Gala TNF, la care vor fi premiate cele mai prolifice companii din economia românească, va avea loc la Romexpo, în București, pe 5 noiembrie.

Cele mai puternice firme din industrie, respectiv cele 2.424 de firme calificate în Top, au avut o cifră de afaceri la nivel naţional de 49 miliarde de euro şi un profit din exploatare de 4,6 miliarde de euro.

În sectorul comerţ şi turism, cele 941 de firme clasate în top au realizat o cifră totală de afaceri de 40,3 miliarde de euro şi un profit în exploatare de 1,7 miliarde de euro.

Saltul cel mai semnificativ a fost înregistrat în domeniul serviciilor, unde firmele din top au avut afaceri care au însumat 31,1 miliarde de euro, de circa trei ori mai mare comparativ cu rezultatele contorizate pentru anul 2013 şi un profit în exploatare de 1,6 miliarde de euro.

Serviciile au fost domeniul cel mai dinamic şi în ceea ce privește numărul de companii performante, respectiv 2.035, indicator al evoluţiei cererii de pe piaţă din România anului 2014.

În Topul Naţional al Firmelor s-au clasat şi 602 firme din domeniul de cercetare-dezvoltare şi high-tech şi 359 de firme care activează în agricultură, silvicultură și pescuit.

La Gală, sunt aşteptate peste 500 de companii și aproximativ 700 de persoane.

Topul Naţional al Firmelor este singurul clasament al operatorilor economici care are la bază o metodologie unică, complexă şi unitară la nivel naţional, axată pe indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi a capitalului angajat. Metodologia este implementată de Camerele de Comerţ din toate judeţele ţării, în beneficiul comunității de afaceri.