10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 21:11
No menu items!

Topul țărilor unde se mănâncă sănătos

spot_img

mancare

Olanda ocupă primul loc în topul țărilor cu cele mai sănătoase obiceiuri alimentare, potrivit clasamentului realizat de o fundație non profit, Organizația Oxfam America.

Olanda a obținut și cele mai bune rezultate în ceea ce privește prețurile accesibile și abundența de alimente.

Franța și Elveția completează podiumul țărilor în care poți mânca bine și sănătaos și în care există suficiente resurse de hrană proaspătă, la care oamenii au acces la prețuri rezonabile, unde rata celor care suferă de subnutriție este mică sau inexistentă.

De altfel, în top 20 se regăsesc aproape numai țări europene, cu o mică excepție: pe locul 8 se află Australia. Statele Unite, Canada sau Marea Britanie lipsesc din elita țărilor unde se poate mânca sănătos, un rol important jucându-l și numărul celor care suferă de obezitate sau diabet. La polul opus, pe lista țărilor unde hrana este o problemă zilnică pentru locuitori se afla Ciad, Etiopia, Angola, Madagascar și Yemen.

Statisticile arată că în Ciad prețurile la alimente sunt extrem de ridicate (însă nu la fel de piperate ca în Guineea sau Gambia). Totodată, calitatea alimentelor din Ciad este precară, accesul la condițiile de igienă este limitat, iar valoarea nutritivă a hranei este scăzută, în ciuda costului ridicat al mâncării.

România se află în prima jumătate a clasamentului, pe poziția 51, la egalitate cu Peru, Uruguay, Tunisia, Iordania și Lituania.

C.A.