24.4 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 20:09
No menu items!

TOP multinaționale care scot profitul din România. Taxa pe lăcomie, atacată de Iohannis, impusă chiar de o Directivă a UE

spot_img

Jurnalistul Liviu Alexa, de la publicația Ziar de Cluj, a întocmit un top al multinaționalelor care declară profituri foarte mici pentru a scăpa de impozitare, exportându-le în afara țării.

Jurnalistul a derulat ancheta, pe baza cercetării bazelor de date oficiale, în urma scandalului iscat pe tema impunerii așa-zisei „taxe pe lăcomie”, înființate de Guvernul Dăncilă, criticate chiar și de Klaus Iohannis.

85% din Top 100 România sunt multinaţionale, iar peste 90 la sută din multinaţionale declara profit infinitezimal față de cifrele uriașe de afaceri pe care le au, scrie jurnalistul. Pentru faptul că multinaţionalele ce operează în România declara profituri extrem de mici, impozitul de 16 la sută pe care îl plătesc pentru ele este insignifiant, când ele scot în afara ţării tot profitul de ZECI de MILIARDE de EURO pe care îl produc aici.

Jurnalistul atrage atenția că „taxa pe lăcomie” impusă de Guvernul Dăncilă se regăsește, în fapt, în textul Directivei UE 1.164 din 2016, adoptate chiar de Comisia Europeană: „Actul legislativ european urmăreşte ca multinaţionalele care activează în statele membre UE să nu mai poată ocoli impozitarea profiturilor reale realizate în ţările unde-şi derulează afacerile. Această directivă subliniază că, „în efortul de a-şi reduce obligaţiile fiscale globale, grupurile de societăţi au recurs din ce în ce mai mult la erodarea bazei impozabile şi la transferul profiturilor (BEPS)”.

CITIȚI AICI TOPUL FIRMELOR CARE AR TREBUI SĂ PLĂTEASCĂ „TAXA PE LĂCOMIE”

Emanuel Stan