Top 10 companii de stat cu cele mai mari datorii. Hidroelectrica și Oltchim, noi în clasament!

Top 10 companii de stat cu cele mai mari datorii. Hidroelectrica și Oltchim, noi în clasament!

Top 10 companii de stat cu cele mai mari datorii. Hidroelectrica și Oltchim, noi în clasament!

Suma totală a arieratelor celor mai îndatorate 10 companii de stat se ridica, la finalul anului trecut, la 16,2 miliarde de lei, reprezentând 64,1% din total, în scădere ușoară față de sfârșitul lui 2011. Oltchim și Hidroelectrica au intrat în 2012 în top, cu arierate cumulate de peste 3,5 miliarde de lei.

Compania Națională a Huilei (CNH) a rămas, pentru al doilea an consecutiv, prima în top, cu arierate de 4,9 miliarde de lei. Însă față de finalul lui 2011 există și câteva schimbări.

Astfel, locul al doilea a fost cedat de CFR SA – care a coborât pe locul cinci – către Oltchim, combinatul numărând arierate la finalul anului trecut de 2,5 miliarde de lei. De asemenea, SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor a ieșit din top, cedând locul patru CFR Marfă (1,57 miliarde de lei).

Aceasta din urmă a urcat un loc în top, locul al cincilea – poziție ocupată de CFR Marfă în 2011 – fiind luat de CFR SA. Datele au fost publicate de Consiliul Fiscal, iar calculele au fost făcute pe baza datelor de la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Potrivit Consiliului Fiscal, un risc potenţial pe termen mediu la adresa sustenabilităţii fiscal-bugetare este reprezentat de acumularea de pierderi şi de arierate în sectorul companiilor în care statul este acţionar majoritar.

La finalul anului 2012, erau 996 de companii cu capital majoritar de stat care au raportat situaţii financiare la Ministerul de Finanţe, cele mai multe fiind organizate ca societăţi comerciale și regii autonome, totalizând o cifră de afaceri agregată de circa 49 de miliarde de lei.

”Deşi contribuţia acestor companii la cifra de afaceri totală era de 4,6% în 2012, plăţile restante acumulate de acestea reprezentau 21,7% din totalul de arierate înregistrat la nivelul întregii economii. Problema arieratelor în companiile de stat este cu mult mai gravă decât în cazul companiilor private, dimensiunea lor în raport cu volumul de activitate (cifra de afaceri sau tot al active) fiind mult mai mare”, precizează Consiliul Fiscal.

Top 10 arierate ale companiilor de stat

  1. Compania Națională a Huilei: 4,9 miliarde de lei
  2. Oltchim: 2,5 miliarde de lei*
  3. RADET București: 2,4 miliarde de lei
  4. CFR Marfă: 1,5 miliarde de lei
  5. CFR SA: 1,5 miliarde de lei
  6. Hidroelectrica: 1 miliard de lei*
  7. CFR Călători: 762 milioane de lei
  8. Remin SA: 576 milioane de lei
  9. Societatea Națională a Cărbunelui: 516 milioane de lei
  10. Uzina Mecanică Cugir: 457 milioane de lei

*nou intrate în top

Cosmina Croitoru

NICIUN COMENTARIU