11.2 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 23:18

Top 10 cele mai sigure țări din lume în caz de război mondial

spot_img

O întrebare lansată pe o rețea de socializare a dat naștere unui top al celor mai sigure țări din lume în cazul izbucnirii celui de-Al Treilea Război Mondial.

Site-ul Top Lists a realizat și prezentat un video în care este prezentat Top 10 cele mai sigure țări din lume, în cazul unui război. Clasamentul a fost realizat la întrebarea „Ce ar trebui să fac în cazul izbucnirii celui de-Al Treilea Război Mondial”, lansată pe rețeaua Quora.

Elveţia

Deşi este poziţionată în centrul Europei şi are graniţe comune cu Germania, Italia şi Franţa, trei dintre ţările cu un grad foarte ridicat de pericol, Elveţia beneficiază de două atuuri importante. În primul rând, din punct de vedere geografic este protejată de Munţii Alpi, iar locuitorii de aici au unde să se ascundă în cazul unui atac, iar în al doilea rând neutralitatea sa istorică. Elveţia este singurul stat european care şi-a păstrat neutralitatea în perioada celor două războaie mondiale şi se presupune că va păstra această poziţie în continuare, fiind la adăpostul prosperităţii economice.

elvetia

Tuvalu

Una dintre cele mai mici ţări din lume, atât ca suprafaţă cât şi ca număr de locuitori, Tuvalu beneficiază şi de poziţia sa izolată în apele Oceanului Pacific. Situate la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia, cele patru insule care formează statul Tuvalu sunt considerate foarte sigure în cazul unei deflagraţii mondiale. De asemenea arhipeleagul nu beneficiază nici de resurse naturale importante ceea ce îl face neinteresant pentru puterile mondiale.

tuvalu

Noua Zeelandă

Noua Zeelandă este una dintre cele mai retrase şi totuşi, cele mai dezvoltate, naţiuni de pe Pământ. De asemena are un sistem democratic stabil şi nu este implicată în conflicte cu alte ţări. Din punct de vedere geografic beneficiază atât de avantajul poziţionării în Oceanul Pacific, cât şi de relieful muntos care poate oferi adăpost pentru populaţie.

noua-zeelanda

Bhutan

Situat în inima Munţilor Himalaya, Bhutan reprezintă o locaţie unică şi un adăpost excelent pentru un război global. Statul a aderat în 1971 la Organizaţia Naţiunilor Unite, dar şi-a păstrat o poziţie de neutralitate încă de la început şi a prezentat o aversiune faţă de politicile globale, stând departe de toate celelalte ţări. O caracteristică unică a Bhutanului este aceea că nu are legături diplomatice cu Statele Unite ale Americii.

bhutan

Chile

Una dintre cele mai prospere şi stabile ţări din America de Sud, Chile are cele mai ridicate standarde de viaţă din America Latină, iar populaţia de aici are un nivel de trai mult peste celelalte state vecine. Geografic, Chile beneficiază de cortina Munţilor Anzi care o protejează de eventuale conflicte din zonă.

chile

Islanda

Islanda a fost declarată de Global Peace Index ca fiind cea mai paşnică ţară din lume în anul 2015. Mai mult, din punct de vedere geografic are avantajul de a nu se învecina pe uscat cu nici o altă ţară, fiind înconjurată doar de ape. De asemenea insula are un relief muntos, ceea ce o face foarte greu accesibilă.

islanda

Danemarca

Deşi face parte din NATO şi în cazul unui conflict mondial va avea de suferit, Danemarca este inclusă în top datorită Groenlandei. Insula nordică este unul dintre locurile izolate atât ca poziţionare geografică cât şi din cauza reliefului şi a climei de aici. La fel ca şi în cazul Islandei, Groenlanda beneficiază şi de avantajul neimplicării politice.

groenlanda

Malta

Micuţa ţară din Marea Mediterană a fost de-a lungul istoriei unul dintre locurile râvnite de imperiile europene, dar nimeni nu a reuşit să o cucerească datorită poziţionării sale şi a capacităţii de apărare. Malta este considerată în prezent o ţară sigură, deoarece o tentativă de atacare a ei ar presupune un efort mult prea mare pentru ceea ce are de oferit insula din punct de vedere al resurselor.

malta

Irlanda

Deşi este o ţară prosperă şi în continuă dezvoltare, Irlanda s-a ţinut departe de orice conflict militar şi nu s-a alăturat NATO, preferând să rămână neutră din punct de vedere militar. În plus, legislaţia irlandeză presupune că intrarea ţării în război trebuie dată o lege specială în acest sens şi apoi este nevoie de aprobarea acesteia şi de guvern.

irlanda

Fiji

Îndepărtatul arhipeleag insulă pe care se află statul Fiji este foarte bine protejat de Oceanul Pacific, iar din punct de vedere diplomatic fijienii au avut o politică de neutralitate încă de la declararea independenţei. De asemenea, o invazie a acestei mici naţiuni nu se justifică din punct de vedere al resurselor.

fiji

Olimpia Diaconiuc