7.9 C
București
duminică, 18 aprilie 2021 - 5:32

Toni Greblă vindea lapte de capră și struți la Carrefour, sub acoperire

Procurorii DNA arată în referatul prin care au propus arestul pentru Toni Greblă că acesta se sfătuia cu o femeie în privința afacerilor pe care urma să le deruleze cu lanțul de hipermarketuri Carrefour

Grebla_SZ

Mădălina Berbecel, o gorjeancă foarte cunoscută pe plan local pentru multiplele sale afaceri, fiind asociată nu doar cu celebrul afacerist Marin Condescu, ci şi în firma care deţinea licenţa de emisie a staţiei locale Realitatea TV, a picat pe interceptări în timp ce se sfătuia cu judecătorul CCR Toni Greblă despre afacerile pe care urmau să le deruleze împreună cu lanţul de hipermarketuri Carrefour. Conversaţia a fost redată de procurorii DNA în referatul prin care au cerut arestarea la domiciliu a fostului fostului judecător al Curţii Constituţionale.

… Să depunem actele la Registrul Comerţului pentru cooperativa agricolă şi vroiam să ştiu, că sunteţi membru fondator acolo şi vroiam să ştiu cine, ce, pe cine trec, că ne trebuie şi actele, autorizaţia sanitar-veterinară. Pe ce aveţi acolo, cu ferma, cum… Păi da, eu nu ştiu dacă pot, oricum nu sunt io. Dacă e, e GIGI, trebuie. … Păi nu, cine ziceţi dumneavoastră că trebuie trecut. Nu trebuie să trecem pe cine are documentele. Cu cine iau legătura, pe cine sunaţi?… Păi cu GIGI, da, nu ştiu dacă, dacă el nu… dacă ziceam şi io că o văd la sfârşitul săptămânii, să vedem ce naiba e acolo, adică despre ce e vorba… Ho, ho, ho, la sfârşitul săptămânii? Da’ pot să vă trec ca persoană fizică? Să trec o persoană fizică, nu dumneavoastră, unul dintre copii, chiar dacă nu este nicio autorizaţie, ceva?… Aş prefera pe GIGI dacă, sau nu ştiu cum, adică trebuie vorbit cu el, n-aş băga copiii, că fiecare e cu activitatea lui… Pentru că trebuie să încheiem un contract cu Carrefour şi ne presează puţin cu documentele, că mai e o lună până la deschiderea magazinului… Aha, deci eu sau copiii în niciun caz… Nu ştiu, vorbeşte cu GIGI şi vezi dacă el e de acord…

Referat DNA

„GIGI” este, conform procurorilor, Gheorghe Grecu, persoana angajată de Prundianu ca şi custode al struţilor, la cererea lui Toni Greblă.

Probele care nu i-au convins pe judecători să-l aresteze pe Toni Greblă

La 10 zile după ce a demisionat din CCR din cauza anchetei DNA, Toni Greblă a încercat să-şi vândă caprele de lux şi struţii care l-au băgat în probleme. Procurorii susţin că un avocat cercetat într-un dosar al Parchetului Tribunalului Prahova a fost contactat pe 13 februarie 2015 pentru că a fost implicat în operaţiunile comerciale de care încercau să se ferească atât vânzătorul (fostul judecător constituţional Toni Greblă) cât şi cumpărătorul (omul de afaceri braşovean Daniel Frunză).

DENUNȚ

Pe marginea discuţiilor cu avocatul asupra detaliilor privind preţul, vârsta animalelor, modalitatea de transport, de unde le avea dl. Greblă până unde urmau să ajungă efectiv animalele (pentru că locaţia s-a mutat de la o fermă a domnului FRUNZĂ DANIEL, de la Corabia, la o altă fermă din judeţul Braşov, datele de identificare ale persoanelor interpuse, în speţă interpusul vânzătorului şi interpusul cumpărătorului, s-au purtat mai multe discuţii atât cu BĂLUŢESCU ADRIAN, cât şi cu FRUNZĂ DANIEL.

BĂLUŢESCU ADRIAN făcuse obiectul unei proceduri judiciare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, unde fusese cercetat pentru infracţiunea de trafic de influenţă şi înşelăciune şi exista posibilitatea ca eu, în calitate de profesionist, să cad la mijloc între aceste părţi cu probleme judiciare acesta a făcut denunţPe BĂLUŢESCU ADRIAN, în calitate de avocat l-am cunoscut în prima jumătate a anului 2014 şi, tot prin intermediul lui BĂLUŢESCU ADRIAN, în a doua jumătate a anului 2014, l-am cunoscut şi pe FRUNZĂ DANIEL în Braşov.Ceea ce este relevant este faptul că, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în 2014, BĂLUŢESCU ADRIAN a organizat o întâlnire la ferma lui DANIEL FRUNZĂ, la care ştiu că a participat şi TONI GREBLĂ şi la care trebuia să particip şi avocatul denunţător, dar din considerente personale, de familie, nu a mai ajuns. la întâlnire a participat şi un cetăţean moldovean sau rus, cu care TONI GREBLĂ se afla în relaţii de afacere. DANIEL FRUNZĂ are mai multe afaceri (energie, prelucrare material lemnos) şi, printre ele, se află şi o fermă la Corabia. Cred că este o fermă de animale şi agricultură.

Frunză are mai multe firme, în domeniul industrializării lemnului, al energiei, al vânzării autoturismelor şi agriculturii. Are o fermă personală de animale la Râşnov şi la Corabia, are terenuri arendate cu culturi de grâu, porumb, floarea soarelui.

DENUNȚ

BĂLUŢESCU ADRIAN, prin vara lui 2014, i-a spus că are un prieten pe nume TONI GREBLĂ, care are o gospodărie de animale invitându-l să îi viziteze această gospodărie a lui TONI GREBLĂ, care se afla în judeţul Gorj. Pentru că nu a avut timp să dau curs acestei invitaţii a lui BĂLUŢESCU ADRIAN, acesta i-a spus că va veni el în vizită cu TONI GREBLĂ la ferma din Corabia, când acesta din urmă se va duce spre casa din Târgu Jiu. în ultima săptămâna a campaniei electorale din noiembrie 2014, BĂLUŢESCU ADRIAN i-a comunicat telefonic că este prin zonă cu TONI GREBLĂ şi s-au întâlnit. Iniţial, am stat la masă în Corabia şi, ulterior, am mers la ferma mea din Corabia. BĂLUŢESCU ADRIAN era însoţit de TONI GREBLĂ şi un domn Victor, care a spus că este din Republica Moldova şi a fost directorul televiziunii de la Chişinău în perioada comunistă.

Acest domn Victor a spus că are o afacere cu ulei în Bulgaria, în apropierea fermei noastre din Corabia, şi că îmi poate facilita să achiziţionez şrot de floarea soarelui. Era vorba de o discuţie. Atunci l-a văzut prima oară pe TONI GREBLĂ, care s-a prezentat ca fiind judecător la Curtea Constituţională, acesta făcându-mi o impresie de om serios şi de gospodar, care creşte animale şi care putea să îmi transfere din experienţa sa. În acest context, a discutat cu TONI GREBLĂ despre gospodăria lui şi chiar l-a rugat să îi vândă un struţ sau doi pentru gospodăria mea. TONI GREBLĂ i-a spus că are o gospodărie unde ţine struţi, gâşte, capre, pentru consumul propriu. Pe la sfârşitul anului 2014, BĂLUŢESCU ADRIAN i-a spus că TONI GREBLĂ sau cineva din familia lui sau un apropiat de-al lui ar vinde nişte capre. BĂLUŢESCU ADRIAN a insistat să cumpăr mai multe capre, spunând, la un moment dat „Cumpără măcar jumătate dintre ele!”, la care l-a întrebat ce înseamnă jumătate, iar el mi-a răspuns 50 de bucăţi. Totodată, BĂLUŢESCU ADRIAN i-a comunicat şi un preţ de 300 de euro pe bucată. Nu a dat curs, iniţial, ofertei sau intermedierii pe care o făcea BĂLUŢESCU ADRIAN, însă, în a doua parte a lunii ianuarie, BĂLUŢESCU ADRIAN i-a sugerat, totuşi, acele capre, care sunt de o rasă deosebită şi dau 4,5 litri lapte pe bucată, spunându-i, totodată, că a vorbit el cu avocatul pentru întocmirea unui contract de vânzare-cumpărare şi întocmirea formalităţilor pentru transport, inclusiv certificat sanitar-veterinar. Pentru că s-a gândit că poate TONI GREBLĂ sau un apropiat al lui este într-o situaţie dificilă cu banii, material, şi ţinând cont că BĂLUŢESCU ADRIAN i-a prezentat animalele ca fiind de o rasă foarte buna, în acel moment a început să se gândească la achiziţie. Drept urmare, a întrebat în zona Braşovului, la doi-trei fermieri care este preţul unei capre. Răspunsul a fost că era în jur de 100 de euro bucata. În acest context, a tergiversat trimiterea actelor către BĂLUŢESCU ADRIAN şi, respectiv, GEORGESCU ADRIAN. BĂLUŢESCU ADRIAN i-a spus că l-a găsit pe avocat şi că a vorbit cu el despre această tranzacţie, tot el (BĂLUŢESCU ADRIAN) sugerând că ar fi bine să facă actele pe o altă persoană din familia mea sau un apropiat. BĂLUŢESCU ADRIAN vorbeşte mult şi aiurea, lăudându-se cu contactele şi cu prietenii săi. Nu l-a luat tot timpul în serios pe BĂLUŢESCU ADRIAN.

La insistenţele lui BĂLUŢESCU ADRIAN, s-a gândit, totuşi, că facă un gest creştinesc şi îl ajute pe acel cineva care vrea să îi vândă caprele, respectiv TONI GREBLĂ sau un apropiat al său.

Această tranzacţie nu a fost după la bun sfârşit, fiind citat de organele D.N.A. pentru audieri. Ultima discuţie telefonică pe care a avut-o cu BĂLUŢESCU ADRIAN a fost în ziua citării la DNA când i-a reproşat că l-a băgat în cercul de prieteni cu probleme juridice şi el i-a zis: „Nu mă dezic de TONI GREBLĂ şi o să îi rămân prieten până la capăt.

ICCJ a respins, miercuri, cererea procurorilor de arestare la domiciliu a fostului judecător constituţional Toni Greblă, după ce anchetatorii îl reţinuseră iniţial pentru 24 de ore.

Mihaela Chiper