1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:07
No menu items!

Tomograful care poate depista COVID-19, pus în funcțiune, după două luni, la spitalul Matei Balș

spot_img

Computerul tomograf cu softul special pentru COVID, amplasat de mai bine de două luni la Institutul “Matei Balş”, care nu a putut fi folosit nici măcar o dată, va fi funcțional începând din 31 iulie. Stirile TVR au dezvăluit că, de peste două luni, aparatul performant amplasat in curtea institutului nu putea fi folosit fără avizul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

“Urmare a depunerii în 22 iulie a documentatiei pentru autorizarea utilizării CT – ului, performant închiriat de spitalul Matei Balș, de la Complexul Caraiman în urma clarificărilor și a inspecției tehnice la fața locului, CNCAN a eliberat autorizația de utilizare a acestuia începând cu data 31 iulie 2020. Evaluarea cu celeritate a solicitărilor de autorizare din partea spitalelor angrenate în lupta anti COVID demonstrează încă odată că autoritatea de reglementare este un partener responsabil al tuturor instituțiilor implicate și nu face niciun rabat de la cerințele asigurării securității radiologice a pacienților și a personalului operant. Orice acuzație de partizanat politic nu are nicio acoperire în realitate și constituie un grav atac la echidistanta, profesionalismul și eforturile angajaților institutiei”, a precizat președintele CNCAN, Gheorhe Ioniță, în exclusivitate pentru Știrile TVR.

Computerul tomograf care-i ajută pe medici să afle imediat cât de afectaţi sunt plămânii pacienţilor cu COVID a fost instalat într-un container, în curtea Institutului “Matei Balş”, la începutul lunii mai. Toţi pacienţii urmau să facă din start investigaţia care arată stadiul infecţiei.

Aparatul de aproape un milion de euro pus la dispoziţie de Primăria sectorului 1 nu a putut ajuta niciun pacient, în mai bine de două luni. Nu avea avizul obligatoriu pentru utilizare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care a trebuit să fie solicitat de serviciul din cadrul primăriei care l-a pus la dispoziție spitalului.