9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:23
No menu items!

Tokes, candidat în Ungaria pe listele Fidesz, face campanie pe tema ”națiunii maghiare”

spot_img

Alegerile europene din Ungaria aduc din nou în prim-plan discursuri extremiste, care pot afecta relațiile diplomatice

tokes

Laszlo Tokes, fostul pastor reformat din Timișoara și politician radical din UDMR, a afirmat că alianța dintre FIDESZ și creștin-democrați este singura care poate reprezenta națiunea maghiară în Parlamentul European (PE), potrivit agenției MTI.

Tokes candidează la alegerile europarlamentare pe listele din Ungaria, fiind al treilea pe listele FIDESZ – Partidul Popular Creștin-Democrat (KDNP). În prezent, acesta este vice-președinte al PE, după ce a fost ales în 2009, în România, pe listele UDMR. De atunci, Tokes s-a îndepărtat de UDMR, acceptând să fie propulsat de partidul premierului Viktor Orban în conducerea PE.

”Pentru a promova interesele maghiarilor, trebuie să combatem și extremiștii de dreapta, și pe cei de stânga din Parlamentul European”, a afirmat Tokes, într-un discurs electoral, la Miskolc, în nordul Ungariei.

Tema ”națiunii maghiare” și a intervențiilor publice pentru susținerea autonomiei pentru etnicii maghiari din alte state este una preferată a liderilor de la Budapesta. În ultimii ani, relațiile Ungariei cu România, Slovacia și Serbia au avut de suferit din această cauză. În prezent, tema este cu atât mai sensibilă cu cât Ungaria cere în mod agresiv autonomie pentru maghiarii din vestul Ucrainei, iar Ucraina și-a pierdut recent integritatea teritorială, prin intervenția Rusiei.

Vlad Bârleanu