22.8 C
București
sâmbătă, 13 august 2022 - 2:27
No menu items!

Toamna se numără bobocii. Pachetul legilor siguranței naționale va fi gata până la sfârșitul acestei luni

spot_img

Pachetul legilor pe apărare și siguranță națională va fi gata până la sfârșitul acestei luni, a cerut premierul Nicolae Ciucă ministerelor responsabile, în ședința de guvern de miercuri. Proiectele de legi trebuie întocmite, în cadrul Guvernului, doar de MApN și MAI eventual, pentru că serviciile secrete inițiatoarele propriilor legi de funcționare, nu fac parte din Executiv.

Ministerul Apărării a supus deja dezbaterii publice proiectul său de modificare a legii, astfel încât să atragă cât mai mulți voluntari în rezerva operațională a armatei române. Prim-ministrul i-a cerut ministrului Apărării să amâne aprobarea acestui proiect în Guvern, până la sfârșitul acestei luni, când vor fi gata și celelalte proiecte de legi, de la instituțiile din sistemul de apărare.

„Domnule ministru Dâncu, vă rog să fiţi de acord ca legea, proiectul de lege privind statutul cadrelor militare să intre la pachet cu celelalte legi din domeniul apărării şi siguranţei naţionale. Ca atare, cer amânarea până în momentul în care va intra întregul pachet. Şi pentru că tot vorbim de întregul pachet pentru toate ministerele responsabile, până la sfârşitul lunii august vreau să intrăm în Guvern şi cu pachetul de legi pe apărare şi siguranţă naţională”, a transmis Nicolae Ciucă.

Cele 10 proiecte ale legilor securității naționale, inițiate de serviciile secrete, apărute în spațiul public în urmă cu două luni, înainte de a fi supuse dezbaterilor din coaliția de guvernare, au adus critici majore din partea presei și a societății civile, din cauza prevederilor care încalcă grav drepturi și libertăți ale cetățenilor. În loc să fie supărat pe aceste modificări, președintele Klaus Iohannis a declarat ulterior că este o eroare majoră apariția unor drafuri, menționând că „se știe cine le-a dat presei”.

M. Nedelcu