7.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 0:09

Toader, la CCR: Refuzul președintelui de a o revoca pe Kovesi duce la un blocaj

spot_img

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a susțint, joi, în fața judecătorilor Curții Constituționale a României, că refuzul preşedintelui de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi duce la un blocaj.

Tudorel Toader a precizat, în pledoaria sa, că președintele țării nu are autoritate asupra procurorilor şi că magistraţii Curţii trebuie să decidă dacă şeful statului are sau nu drept de veto în această cauză. CCR dezbate sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict între Executiv şi Preşedinţie, în urma refuzului lui Klaus Iohannis de a-l revoca din funcţie pe procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la şedinţă ministrul Tudorel Toader susţinând solicitarea Guvernului.

Tudorel Toader a susținut, în fața Curții Constituţionale, că Laura Codruţa Kovesi şi-a exercitat funcţia în mod discreţionar şi că toate cele 20 de puncte ale raportului prin care a cerut ca aceasta să plece din funcţie au devenit mai actuale ca oricând. „Între timp, cele 20 de puncte (ale raportului -n.r.) au dobândit, în opinia mea, au devenit şi mai actuale şi mai evidente, cu referire la activitatea managerială a procurorului şef DNA. Concluzia trasă atunci a fost aceea că procurorul şef DNA şi-a exercitat şi îşi exercită în continuare în mod discreţionar funcţia pe care o deţine, deturnând activitatea de combatere a corupţiei şi activitatea instituţiei anticorpţie, deturnând practic de la rolul său constituţional şi legal”, a declarat Tudorel Toader.

Valeriu Motoc