Toader: Actualele coduri juridice au fost adoptate prin asumarea răspunderii, fără o dezbatere în Parlament

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, vineri, că unele din cele patru coduri – penal, de procedură penală, civil, de procedură civilă – au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, având nevoie de corectare şi modificare. 

Tudorel Toader a explicat că au fist emise foarte multe decizii de neconstituţionalitate şi puteau fi corectate prin lege de punere în acord cu deciziile CCR, iar punerea în aplicare a prevederilor legale din coduri a arătat anumite neconcordanţe, anumite limite, anumite dificultăţi de interpretare şi de aplicare a normelor.

Potrivit ministrului justiției, codurile, legi fundamentale după Constituţie, aceste patru coduri fiind următoarele ca greutate, ca impact în sistemul juridic românesc „au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului”. „Păi o lege fundamentală care permite intruziuni, limitări ale drepturilor şi libertăţilor, condamnare, o lege fundamentală să nu fie dezbătută nici măcar în Parlament? Prin angajarea răspunderii, în chip firesc ea are nevoie de corectare, de modificare”, a declarat Toader.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU