10.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 14:14
No menu items!

Titus Corlăţean: Muncim pentru o decizie favorabilă la Schengen în decembrie

spot_img

Titus_Corlatean

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat că preşedinţia lituaniană a Uniunii Europene a înscris subiectul aderării României şi Bulgariei la Spațiul Schengen pe agenda Consiliului JAI din decembrie, când ar fi legitim să se ia o decizie favorabilă.

“Preşedinţia lituaniană a UE a înscris, cu mai multe luni în urmă, ca proiect de decizie pentru Consiliul JAI din decembrie chestiunea aderării României şi Bulgariei. Muncim în continuare pentru ca acest proiect, posibil cu două trepte, să rămână valabil în decembrie”, a precizat şeful diplomaţiei, duminică, la Realitatea TV.

Ministrul Corlăţean a mai spus că, în acest sens, “va conta foarte mult ce se întâmplă la Berlin” (unde se poartă negocieri între CDU şi SPD pentru formarea unui guvern – n.r.), dar că discuţiile dintre premierul Victor Ponta şi cancelarul Angela Merkel “au ajutat în a se înţelege mai bine anumite aspecte”.

“Evident că ne dorim (aderarea la Schengen – n.r.) în decembrie, pentru că este o chestiune legitimă pentru România. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, nu există alternativă decât a continua eforturile pentru aderarea la Spaţiul Schengen”, a precizat ministrul afacerilor externe.

Titus Corlățean a fost întrebat și despre declaraţiile recente ale vicepreşedintelui CE Viviane Reding, comisar european pentru Justiţie.

Reding a declarat pentru săptămânalul “Die Zeit” că este nevoie de o nouă modificare a tratatelor europene, mai ales în ceea ce priveşte protejarea statului de drept.

“În prezent, dacă un stat membru încalcă statul de drept, noi avem la dispoziţie o singură posibilitate de sancţionare, «opţiunea nucleară»: putem retrage ţării respective dreptul de vot”, a precizat vicepreşedintele CE.

Reding a spus că UE are nevoie şi de alte opţiuni, întrucât există “un număr de state membre în care statul de drept este ameninţat sau pus sub semnul întrebării”. Întrebată dacă se referă la România şi Ungaria, Viviane Reding a spus că “da, dar nu numai”.

Titus Corlăţean a opinat că oficialul european s-a referit, “din perspectiva domniei sale, la situaţia politică de anul trecut”.

“Până una, alta(…) există alegeri europene, la care inclusiv comisarii se pare că sunt extrem de interesaţi, inclusiv doamna Reding, aşa că mai citim aceste declaraţii şi din această cheie”, a mai Corlățean.

Lucian Mera