11 C
București
joi, 22 februarie 2024 - 13:49
No menu items!

Tiruri din România, atacate de fermierii francezi, cu ajutor de la jandarmi

spot_img

Mai multe camioane de transport cu numere din România au fost oprite de protestatarii din Franța, iar produsele agricole transportate au fost distruse, potrivit unor mărturii ale unor șoferi intervievați de Antena 3 CNN.

Viorel Doroftei, șofer de camion de peste 16 ani, a spus că a fost atacat vineri de protestatari cu cagule, iar Jandarmeria şi Poliţia nu au intervenit. Protestatarii agresivi i-au incendiat marfa pe care o transporta, iar românul spune că s-a temut pentru viaţa sa. Viorel Doroftei a făcut o plângere la poliţie şi este în continuare în Franţa. A fost atacat de zeci de oameni, vineri după-amiază.

Marfa pe care o transporta a fost încărcată din România cu destinația Franța, ceea ce a transformat-o într-o țintă pentru fermierii care cer reducerea importurilor.

”La un moment dat s-a făcut deviație, deci s-a blocat autostrada și ne-au băgat pe drumuri naționale și departamentale și după ce am ieșit de pe autostradă, în maxim 1 km s-a întâmplat incidentul(…). Transportam semințe de porumb tratat pentru însămânțare, mă apropiam de un sens giratoriu şi la un moment dat a sărit un grup de vreo 30-40 de oameni cu cagule, cu măști pe faţă, și mă rog, într-un fel sau altul, mascaţi așa pentru a nu putea fi cred că identificați. Au ieșit și cu utilaje agricole, au pus un tractor în față, unul în spate, tot așa m-au oprit, mi-au cerut actele, CMR-ul și cu avizul de însoțire a mărfii. Mi-au cerut toate actele astea, le-am dat. După ce au văzut de unde erau, de unde proveneau, și destinația lor, adică pentru Franța… atunci când au văzut că sunt pentru Franța, deja au început să-mi deschidă remorca și până m-am dat eu jos din cabină și am ajuns în spatele camionului, deja ei s-au apucat de treabă, adică să răstoane marfa din camion. După ce au răsturnat toată marfa din camion, absolut toată marfa, au început să dea foc, să incendieze toți sacii cu semințe de porumb exact în mijlocul sensului giratoriu”, a povestit românul, adăugând că a simţit că viaţa sa este pusă în pericol.

”Au pus mâna pe mine, m-au bruscat, mi-au spus mai bine să trec, să stau deoparte, că va fi mai bine pentru mine și să-i las să-şi facă ei treaba, ce au de făcut. Chiar și un jandarm care asista, de fapt, unul dintre jandarmii care asistau acolo, mi-a spus să stau deoparte că e mai bine pentru mine”, a mai spus Viorel Doroftei.

O experiență similară au avut și Maria și Nicolae Badea, șoferi de TIR, care transortau carne de pasăre.

Relatarea lui Nicolae Badea:

”Ni s-a spus doar să oprim camionul, care a fost blocat de foarte multe persoane ce s-au pus în fața camionului. Vă dați seama că noi nu am avut cum să mai înaintăm. A trebuit să ne oprim. Au venit, ne-au spus că trebuie să oprim, că acolo se va descărca toată marfa. Ni s-a spus că trebuie să stăm calmi, să fim pașnici, ca să nu ni se întâmple nouă nimic rău. Și s-au apucat, între timp, să descarce toată marfa, fără nicio explicație, fără nimic (…) După ce ne-au descărcat, au spus că suntem liberi, putem să plecăm. Noi am plecat din sensul giratoriu undeva, la două, trei sute de metri mai în față. Acolo, așteptând un echipaj de poliție cu care puteam să stăm de vorbă sau să luăm legătura cu cineva, am anunțat firma. Firma a sunat peste tot ca să vină un echipaj de poliție, să ne dea și nouă un proces verbal sau ceva pentru marfa distrusă. Între timp, acolo au mai oprit încă două camioane cu numere de Franța, care erau încărcate cu legume și fructe din Spania și, din ce am înțeles din discuțiile protestatarilor, erau cu destinația Lyon. Acele camioane au fost descărcate complet lângă ei. La al doilea camion a venit un echipaj de la jandarmi cu o lanternă, pentru că se întunecase. Iar jandarmii au luminat cu lanterna, să vadă protestatarii ce scrie pe etichetele de pe marfă. Deci jandarmeria era acolo, dar nu a făcut absolut nimic. Se uitau, pur și simplu, cum (protestatarii) descarcă, cu tractoarele, celelalte camioane pe care le opriseră protestatarii. Toată marfa de import care intra în Franța, în special mâncare, era distrusă. A mai trecut un coleg român pe lângă noi, care era încărcat cu cutii de suc, cutii din acelea de aluminiu, care erau cu destinație Franța. Lui nu i-au făcut absolut nimic, l-au lăsat să treacă. Singura problemă pentru ei (protestatarii, n.r.) a fost doar marfa venită din exterior, marfa de import care era pentru supermarket-uri, mâncarea, în general”.

T. S.