10.4 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 15:21

Tiraspolul a îngheţat conturile liceului român. Reprezentanta OSCE în Republica Moldova “i-a luat fața” lui Băsescu

spot_img

liceu_tiraspol

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română “Lucian Blaga” din Tiraspol au fost blocate, a anunţat luni directorul instituţiei, Ion Iovcev, în cadrul unei întruniri la Ministerul Educaţiei.

Iovcev a subliniat, în cadrul acestei reuniuni la care au participat cele opt şcoli cu predare în limba română de la Tiraspol, că această măsură riscă să blocheze activitatea instituţiei, scrie Jurnal de Chişinău.

Traian Băsescu a reacționat marți și a cerut misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a “presiunilor administrative” făcute de Tiraspol.

Șefa misiunii OSCE în R. Moldova, Jennifer Brush, s-a sesizat, însă, încă de luni și a afirmat, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, că în cadrul tensiunilor din jurul şcolilor transnistrene ar trebui să prevaleze dreptul la educaţia copiilor.

Tot luni, Guvernul de la Chişinău şi-a reiterat criticile la adresa autorităţilor transnistrene pentru situaţia şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului. Ministrul educaţiei şi Biroul pentru reintegrare au subliniat că aceste presiuni şi obstrucţionarea procesului instructiv-educativ de către reprezentanţii de la Tiraspol sunt inacceptabile.

Liceul Teoretic cu predare în limba română “Lucian Blaga” din Tiraspol a fost percheziţionat, la începutul lui decembrie, de angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost interogaţi.

Motivul invocat de procurori la acea dată a fost plângerea unui membru al colectivului. Autorul sesizării s-ar fi plâns că i s-a reţinut din salariu şi că a suferit presiuni din partea conducerii instituţiei.