duminică, 24 ianuarie 2021 - 0:55

Tir de critici împotriva Comisiei Europene pentru secretizarea contractelor pentru vaccinuri. Ce profituri face industria Farma din pandemie

Vaccinul anti-COVID are o singură contraindicație categorică. Ce spun specialiștii

Medicul Virgil Musta susține că vaccinul împotriva Covid-19 poate fi făcut de majoritatea persoanelor, dar serul nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă...

Avalanșă în Bucegi. Două tinere, prinse sub zăpadă

Două tinere au fost surprinse de avalanșă, sâmbătă, în masivul Bucegi, sub vârful Țigănești. Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu a anunţat, sâmbătă, la Antena...

Noi reguli pentru români la intrarea în Franța, Belgia și SUA

Atât statele europene, cât și SUA impun, pe rând, noi reguli la intrarea pe teritoriul lor. Unele dintre acestea sunt valabile începând de mâine...

Ion Cristoiu: Peste tot în Europa, “Winter Is Coming”. La noi, “Suflă vânt de primăvară”

Jurnalistul Ion Cristoiu este de părere că relaxarea restricţiilor din România privind pandemia, în timp ce în Occident se întâmplă tocmai inves, vine pe...

UE pariază viitorul cetățenilor săi și al economiei europene pe vaccinuri. Dar care sunt termenii acestui pariu și cât de mult vor trebui să acopere contribuabilii UE? Acestea sunt întrebări la care liderii din Bruxelles refuză să răspundă, remarcă Politico.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cu mândrie pe 24 noiembrie că UE a asigurat un al șaselea contract pentru milioane de vaccinuri coronavirus în numele celor 27 de țări membre – aducând totalul achiziționat la aproape 2 miliarde de vaccinuri pentru aproximativ 440 de milioane de oameni din regiune. După cum a declarat Parlamentului European în ziua următoare: „Acesta este biletul nostru de ieșire din pandemie”.

Dar ceea ce poate fi cel mai vital proces de achiziții publice din istoria UE este învăluit în secret. Oficialii UE nu vor furniza informații despre cât plătește blocul pentru vaccinuri – dintre care mulți au beneficiat de o infuzie de fonduri publice de cercetare. Este, de asemenea, vorba despre alți termeni ai contractelor, inclusiv despre protecțiile potențiale pentru producătorii de medicamente, în cazul în care vaccinurile nu reușesc să fie la nivelul ratelor de eficacitate proiectate.

Având în vedere miza, parlamentarii, grupurile societății civile, avocații din domeniul sănătății la nivel mondial și experții în achiziții publice fac acum presiuni asupra Comisiei pentru a face publice contractele – sau cel puțin părțile cheie ale acestora – pentru revizuirea publică, chiar dacă nu există nicio cerință legală pentru a face acest lucru.

„Acest lucru este în mod clar în interesul tuturor și este clar că sunt implicați atât de mulți bani, care sunt banii contribuabililor”, a spus Anniek de Ruijter, profesor asistent de drept european la Universitatea din Amsterdam. „Are mult sens să ceri toate aceste informații și este în interesul oamenilor să știe despre acestea”.

O astfel de acțiune ar pune Comisia într-o poziție dificilă, într-un proces tipic de licitație, companiile se luptă pentru contracte guvernamentale. Cu coronavirusul, guvernele concurează pentru accesul la aceleași vaccinuri foarte căutate – și există o mulțime de jucători cu buzunare adânci.

Eliberarea informațiilor din contracte nu numai că ar dezvălui secretele companiilor farmaceutice, dar ar risca să facă procesul de achiziții al Comisiei „imposibil”, potrivit Sandrei Gallina, directorul general al direcției generale pentru sănătate și siguranță alimentară (DG SANTE) și a Comisiei, persoana principală în negocierile cu producătorii de medicamente, într-o cerere recent respinsă de libertate de informare.

Vaccines Europe, care reprezintă principalii jucători de vaccinuri, inclusiv AstraZeneca și Pfizer, nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Show me the money

O întrebare cheie este cât de mulți bani contribuabilii finanțează dezvoltarea acestor vaccinuri și ce primesc în schimb.

Mark Eccleston-Turner, lector de drept la Universitatea Keele, a avertizat că multe guverne par să plătească factura pentru aceste vaccinuri de două ori. În primul rând, țările susțin cercetarea și dezvoltarea pentru a compensa ceea ce producătorii de medicamente spun că sunt costuri enorme de producție înainte de aprobarea de reglementare. Apoi, țările plătesc din nou pentru a cumpăra produsele finite odată ce sunt dovedite eficiente și aprobate pentru utilizare.

Guvernele și organizațiile precum Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI) și Gavi, Alianța Vaccinului, au vărsat milioane în aceste vaccinuri. „Este o situație de dublu câștig din punct de vedere farmaceutic”, a spus Eccleston-Turner, menționând că suma reală de bani pe care producătorii de droguri au plătit-o „din propriile buzunare” către cercetare și dezvoltare a fost probabil „minimă”.

Toate investițiile inițiale „nu par să se fi tradus într-un preț mai mic pentru vaccin”, a spus Eccleston-Turner.

Cât de mult plătește Comisia pe doză nu este o informație publică. Unii producători de vaccinuri au fost mai transparenți, cum ar fi AstraZeneca, care a spus că își va vinde vaccinul la un cost (aproximativ 2 EUR pe doză) până la sfârșitul pandemiei. Compania ar putea declara că aceasta a avut loc și ar putea începe să crească costurile încă din iulie 2021, potrivit Financial Times.

Alții, cum ar fi Moderna, au oferit cifre publice. Compania și-a anunțat public prețul de vaccin între 32 și 37 de dolari, dar apoi a încheiat o înțelegere cu S.U.A. pentru aproximativ 25 USD pe doză. Reuters a raportat că UE și-a asigurat un vaccin cu mai puțin de 25 USD pe doză.

Ceea ce este clar este că vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm – așa cum sunt două dintre cele mai vizibile competitoare – au un preț mai mare decât cele mai multe dintre vaccinurile convenționale, chiar dacă ar putea deveni mai ușor de fabricat pe termen lung. Producerea de ARNm este un proces mai rapid și mai ieftin decât cultivarea celulelor, așa cum este necesar pentru vaccinul AstraZeneca, de exemplu.

Nu există nicio regulă a UE care să limiteze cât de mult pot solicita producătorii pentru un vaccin. Singurul comentariu al Comisiei, emis de Gallina, este că va semna doar acorduri pentru vaccinurile pe care țările UE le pot permite.

Fără o mai mare transparență, este imposibil să știm cât de mult au rămas companiile farmaceutice din facturi sau dacă fac profit sau pierdere. Dar la un anumit nivel, producătorii de vaccinuri și directorii lor profită în mod clar deja.

Când Pfizer-BioNTech și Moderna au anunțat rate de eficacitate reușite prin comunicat de presă, prețurile acțiunilor lor au crescut. Executivii de la Moderna și Pfizer au încasat, de asemenea, vânzând acțiunile companiilor în valoare de milioane de dolari după anunțurile că vaccinurile lor au avut succes, dar înainte de a solicita aprobarea lor de reglementare.

Aceste știri nu au făcut decât să sporească îngrijorările în rândul deputaților europeni, care au susținut încă din vară că Comisia ar trebui să elibereze mai multe informații despre orice, de la prețul pe doză până la prevederile de despăgubire acordate de Bruxelles.

Ca răspuns, comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides a spus adesea că mâinile ei sunt legate, argumentând că Comisia nu poate elibera informațiile fără permisiunea companiilor.

„Recunosc pe deplin importanța transparenței în acest proces”, a declarat Kyriakides Parlamentului European la mijlocul lunii noiembrie. „Datorită caracterului extrem de competitiv al acestei piețe globale, Comisia nu este în măsură legală să dezvăluie informațiile conținute în contracte.”

Kyriakides a adăugat că este „încrezătoare că procesul va rezista oricărei revizuiri sau auditări viitoare”. Comisia a încercat să aplace deputații europeni spunând că le-ar putea arăta unele dispoziții contractuale odată ce acordurile vor fi finalizate.

Într-o declarație, Pascal Canfin, șeful comisiei de sănătate a Parlamentului, a numit oferta Comisiei un „prim pas”.

“Dar nu răspunde solicitării noastre”, a adăugat el. „Transparența trebuie făcută pentru toți cetățenii și nu numai pentru unii europarlamentari și în temeiul [unui] acord de confidențialitate.”

Deal sau no deal

În plus față de preocupările parlamentare cu privire la transparență, unii avocați ai sănătății spun că Comisia nu ar fi trebuit să facă tranzacțiile în primul rând.

Bruxelles a fost lider în efortul global de asigurare a vaccinurilor pentru țările cu venituri mici și medii, strângând miliarde pentru diverse eforturi globale. Comisia are prevederi în contractele sale care permit statelor UE să-și vândă sau să-și doneze vaccinurile către alte țări. Dar se așteaptă ca oferta să fie extrem de limitată de luni de zile, iar criticii spun că UE își pune în continuare propriii cetățeni pe primul loc.

„Dacă citiți textul mai specific, acesta [întotdeauna afirmă că] odată ce UE și-a îndeplinit propria capacitate și statele membre UE au vaccinare suficientă”, a declarat Katri Bertram, fondatorul Partners for Impact, un grup internațional de dezvoltare.

Accesul global este mai degrabă un „gândire ulterioară”, a adăugat Bertram.

Este important să știm atunci cât din oferta inițială se îndreaptă către țările membre UE, conform contractelor companiei, notează Eccleston-Turner. Indiferent dacă UE primește 10, 20 sau 50 la sută din aprovizionarea inițială a unei companii „face o mare diferență în ceea ce privește numărul de vaccinuri rămase pentru a fi împărțite între țările în curs de dezvoltare”, a subliniat el.

Totuși, oricât de dezordonat este procesul acum, este mai bun decât efortul de achiziție greșit pentru vaccinurile H1N1 în 2009, potrivit lui de Ruijter. Apoi, țările UE nu au negociat ca un bloc, oferind producătorilor un avantaj în timp ce guvernele licitează unul împotriva celuilalt. De atunci, Comisia a schimbat legea de mai multe ori pentru a permite cumpărarea în comun a vaccinurilor.

Și țările membre UE au forțat cu siguranță mâna Bruxellesului la începutul pandemiei. Comisia a fost pusă în acțiune doar după ce țările puternice Germania, Franța, Italia și Olanda s-au unit pentru a negocia vaccinurile cu AstraZeneca, deoarece se temeau că SUA ar smulge toate vaccinurile.

Strigătul ar fi mult mai puternic în rândul cetățenilor dacă UE nu ar avea vaccinuri la îndemână.

“Dacă UE nu le cumpără, altcineva o va face“, a spus Eccleston-Turner.

Sursa: Politico

Editor: M.C.

Premiu de 100 de milioane de dolari, promis pentru cea mai bună tehnologie de captare a emisiilor de dioxid de carbon

Miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla, a promis un premiu în valoare de 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea celei mai bune tehnologii de...

Rapelul împotriva COVID-19 poate fi întârziat până la 42 de zile. Ce spun medicii despre eficacitatea vaccinului în cazul unor amânări

O serie de precizări privind rapelul împotriva coronavirusului au venit vineri de la un oficial din Grupul de Comunicare Strategică(GCS), în contextul în care...

De ce se așteaptă medicii români la o explozie de cazuri de COVID-19: “Povestea coronavirus nu s-a încheiat”

Scăderea cazurilor de COVID-19 a dus la relaxarea restricţiilor din Capitală, dar cifrele în scădere nu sut relevante, spun medicii din prima linie. În...

Statul în care un om moare din cauza COVID-19 la fiecare 6 minute. Ce restricții impune

Statul brazilian Sao Paulo a anunţat vineri închiderea barurilor şi restaurantelor la orele 20.00 în cursul săptămânii şi pe toată durata weekendului, pentru a...

Profesorii, plătiți cu 100 de lei pe oră pentru recuperarea materiei. Noi reguli pentru încheierea mediilor

Ministerul Educației pregăteşte o ordonanță de urgență care prevede organizarea de ore cu prezenţa fizică a elevilor pentru recuperarea materiei pierdute din cauza predării...