3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:56
No menu items!

Tichete de reducere pentru cumpărarea unui automobil electric. Ce valoare au acestea

spot_img

automobil-electric

Românii interesați de cumpărarea unui automobil electric pot aplica la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru obţinerea unei reduceri de 12.000 de lei. AFM va elibera 100 de astfel de tichete de reducere, în cadrul unui nou program al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).

Ordinul ministrului mediului pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de promovare a vehiculelor de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic a fost publicat joi în Monitorul Oficial.

Potrivit Ghidului, tichetul de reducere denumit ecotichet, în valoare de 12.000 de lei, se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou (autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială uşoară) propulsat de un motor electric, cu alimentare de la o sursă electrică.

Se pot înscrie la AFM pentru obţinerea ecotichetului persoane fizice şi juridice, unităţi administrativ-teritoriale şi instituţii publice, care, după ce le sunt aprobate dosarele, trebuie să se înscrie la un producător validat de AFM în termen de 20 de zile (persoanele fizice) şi respectiv, de 45 de zile (persoanele juridice).

După primirea confirmării de alocare a ecotichetului, producătorul validat are obligaţia să demareze şi să finalizeze procedura de achiziţionare a autovehiculului nou în termen de 30 de zile, fără a se depăşi data de 15 decembrie a anului în curs. În total, AFM va distribui anul acesta 100 de ecotichete prin Programul de promovare a vehiculelor de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.

Ecotichetul nu este transferabil, dar un solicitant poate aplica pentru mai multe ecotichete, în funcţie de numărul de autovehicule electrice noi pe care doreşte să le achiziţioneze. Diferenţa de preţ poate fi acoperită de beneficiarii ecotichetelor prin surse proprii şi/sau surse financiare complementare – credite bancare sau leasing.

În plus, pot aplica pentru ecotichetul de 12.000 de lei şi beneficiarii Programului “Rabla care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul electric, obţinând astfel încă o reducere pe lângă prima de casare de 6.500 de lei.

În prezent însă, doar persoanele juridice şi operatorii economici fără personalitate juridică se mai pot înscrie în Programul “Rabla” pe 2013, sesiunea pentru persoanele fizice, în care au fost alocate 17.000 de tichete, fiind încheiată.

R.D.