7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:16
No menu items!

The Washington Post: Atacul dintr-o pădure din România scoate la iveală flagelul produs de exploatările ilegale

spot_img

Atacul care a avut loc joi, într-o pădure din Suceava, în care un activist și un jurnalist au fost bătuți de către tăietorii ilegali de copaci, a făcut înconjurul lumii și a atras atenția publicației The Washington Post. Ziarul american a scris, sâmbătă, că ceea ce s-a întâmplat în pădurea din comuna suceveană Coșna, e dovada vie a flagelului produs de tăierile ilegale.

“Autoritățile au dezvăluit, vineri, că doi jurnaliști și un ecologist au fost bătuți de presupuși tăietori ilegali de lemne, într-o pădure din nord-estul României, în timp ce filmau un documentar despre despăduririle ilegale“, scrie The Washington Post.

Atacul de joi, din Suceava a implicat 11 persoane care au fost duse la interogări, a declarat un polițist. Victimele au suferit răni, dar sunt în afara oricărui pericol, iar echipamentele de filmare le-au fost distruse“, a mai scris publicația.
 
Ziarul a povestot contxetul defrișărilor ilegale din România, subiect care, a atras critici din partea UE.
 

Mihai Dragolea, unul dintre jurnaliștii de investigație care a fost atacați în pădure, a declarat pentru Associated Press că atacatorii „erau toți înarmați cu bâte și topoare”.

”Dacă merită să acționezi ca o bandă de crimă organizată împotriva jurnaliștilor și econologiștilor, atunci înseamnă că altfel ai avea mult de pierdut.

În toată afacerea e vorba de mulți bani”, a spus el.

Anul trecut, Comisia Europeaană a deschis procedura vizând sancționarea României pentru incapacitatea sa de a împiedica despăduririle ilegale și din cauză că nu respectă legislația UE în zonele protejate sub programul Natura 2000.

Potrivit declarațiilor Comisiei, „autoritățile naționale s-au dovedit incapabile să controleze eficient instituțiile din domeniu și să impună sancțiunile necesare”.

În două cazuri separate din 2019, doi pădurari au fost omorâți în timp ce făceau cercetări legate de niște despăduriri ilegale.

”România adăpăstește o zonă vastă de păduri extrem de bătrâne.

În țară există a suprafață de aproximativ o jumătate de milion de hectare acoperite cu asemenea păduri, majoritatea aflându-se în Munții Carpați, totalul suprafețelor forestiere la nivelul întregii țări situându-se în jurul a 7 milioane de hectare”, mai informează The Washington Post.