4.9 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 21:05
No menu items!

The Economist: China va deveni prima putere economică a lumii în acest an

spot_img

China

 China, cel mai populat stat din lume, va deveni cea mai mare economie a lumii până la sfârșitul acestui an, potrivit calculelor făcute de publicația The Economist pe baza unor date furnizate miercuri de ONU.

China a mai fost prima economie a lumii până în 1890, când SUA a depășit-o.

Analiștii de la The Economist atrag atenția că orice comparație între valorile PIB este dificilă, din cauza ratelor de schimb.

Simpla transformare a PIB-ului Chinei din renminbi în dolari la prețurile pieței nu reflectă costurile reale de viață.

De exemplu, pâinea și berea ar putea avea costuri diferite de la o țară la alta. Pentru a lua în calcul aceste diferențe, economiștii fac ajustări pe baza unui coș de bunuri și servicii, denumit paritatea puterii de cumpărare (purchasing-power parity – PPP).

Datele oferite miercuri de ONU despre parametrul PPP în 199 state, valabil pentru 2011, arată că valoarea PPP a Chinei este mai mare cu 20% decât s-a estimat anterior, pe baza datelor din 2005.

”Deci China, despre care FMI estimase că va depăși SUA în 2019, va fi încoronată drept cea mai important țară a lumii până la sfârșitul acestui an, potrivit calculelor făcute de The Economist. Secolul Americii se încheie, Secolul Pacificului începe”, se arată în analiza citată.

china economist 1

Vlad Bârleanu