10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 11:01

Thailanda: Armata a decretat LEGEA MARŢIALĂ. Avertismentul Statelor Unite – UPDATE

spot_img

Șeful Departamentului thailandez pentru anchete speciale: “Ne temem de tendinţele spre război civil”

 proteste thailanda

 

UPDATE – Legea marţială decretată de către armata thailandeză este necesar să aibă un caracter “temporar” şi să nu afecteze democraţia, au avertizat luni seara Statele Unite, relatează AFP.

“Toate părţile trebuie să respecte principiile democratice, inclusiv libertatea de exprimare”, a declarat, citată într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki, care a exprimat totodată îngrijorarea Washingtonului faţă de criza politică din Thailanda.

“Aşteptăm din partea armatei să-şi respecte angajamentul de a da acestei măsuri un caracter temporar, pentru a împiedica violenţa şi de a nu submina instituţiile democratice”, a subliniat ea.

“Statele Unite cred ferm că toate părţile implicate este necesar să coopereze pentru a-şi soluţiona diferendele prin dialog (…). Această evoluţie subliniază nevoia organizării unor alegeri pentru stabilirea voinţei poporului thailandez”, a adăugat Psaki.

 

Armata thailandeză a decretat marţi legea marţială în regat, care în decursul mai multor luni este afectat de o criză politică gravă şi manifestaţii antiguvernamentale, soldate cu 28 de morţi şi sute de răniţi, informează AFP.

“Declararea legii marțiale nu este o lovitură de stat”, dar vizează “restabilirea păcii și ordinii publice”, a asigurat armata în anunțul făcut dimineața devreme la televiziunea controlată de militari.

Armata thailandeză a amenințat deja joia trecută să intervină în criză, după moartea a trei noi manifestanți într-un atac cu grenadă în centrul capitalei Bangkok.

Opoziția susține că a intrat în ultima linie dreaptă împotriva guvernului interimar, cu recenta demitere a primului ministru Yingluck Shinawatra, pe care l-au acuzat că a fi o marionetă a fratelui său,Thaksin Shinawatra, destituit de o lovitură de stat în 2006 și aflat în prezent în exil.

Cămășile roșii, puternica mișcare ce reunește susținătorii guvernului, numeroși în rândul populației rurale din nordul și nord-estul țării, au avertizat opoziția împotriva unui risc de război civil dacă ea insistă să cadă restul cabinetului.

Anterior, oficiali ai serviciilor de securitate au avertizat că Thailanda este în pragul unui război civil.

“Ne temem de tendinţele spre război civil”, a afirmat Tarit Pengdith, şeful Departamentului thailandez pentru anchete speciale.

Manifestanții opoziției, care și-au ridicat tabăra în fața sediului guvernului, cer numirea unui prim-ministru “neutru” și amână sine die desfășurarea de alegeri, ridicând temeri asupra aspirațiilor lor democratice.

C.A.