3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:19
No menu items!

Textele referitoare la secretul bancar, abrogate de guvern

spot_img

Guvernul a abrogat textele referitoare la secretul bancar și cel profesional din legea specială privind prevenirea spălării banilor, precum și din cele de organizare și funcționare a DNA și DIICOT, printr-un proiect de lege aprobat în şedinţa de marţi.

Documentul include o serie de măsuri pentru punerea în aplicare a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesuale penale.

„Au fost abrogate textele referitoare la secretul bancar și cel profesional din legea specială privind prevenirea spălării banilor, precum și din cele de organizare și funcționare a DNA și DIICOT. Au fost abrogate şi dispozițiile din Legea 86/2006 privind Codul vamal, care prevedeau că, în cazul infracțiunilor vamale, datoria vamală servește la determinarea temeiului de pornire a urmăririi penale”, arată Guvernul într-un comunicat.

Potrivit distincției între tehnicile de supraveghere (interceptarea convorbirilor și comunicărilor, accesul la un sistem informatic, supravegherea video, audio) și tehnicile de cercetare (utilizarea investigatorilor sub acoperire, participarea autorizată la anumite activități), este stabilit principiul conform căruia tehnicile de supraveghere sunt dispuse de către judecătorul de drepturi și libertăți, iar tehnicile de cercetare de către procurori. Guvernul susţine că acest principiu este în concordanță atât cu practica CEDO, cât și cu legislațiile altor state din Uniunea Europeană.

D.M.