-2.2 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 12:56
No menu items!

Teste COVID insuficiente pentru școli. Din cele distribuite în decembrie, s-au întors aproape 400 de rezultate pozitive

spot_img

Elevii de gimnaziu și liceu au început cursurile, luni, însă testele rapide antigen sunt suficiente doar pentru o zi. Potrivit unei declarații a secretarului de stat Sorin Ion, testele sunt suficiente doar pentru o testare, arată Edupedu.ro. În decembrie, până la vacanța de iarnă, 398 de teste au avut rezultat pozitiv și doar 111 au fost confirmate și cu test PCR. 

Pe de altă parte, 13 milioane de teste de salivă au fost distribuite în școli până a început vacanța de iarnă, potrivit unor date de la Ministerul Educației.

398 de teste au avut rezultat pozitiv și doar 111 au fost confirmate și cu test PCR.

Însă, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a anunțat o nouă licitație pentru 55.5 de milioane de teste de salivă.

De data aceasta apar două schimbări majore în cerințele tehnice față de prima licitație: testele trebuie să fie ambalate individual sau cel mult câte două, iar firmele participante primesc punctaj mai mare cu cât numărul componentelor unui test este mai mic.

“Mai avem nevoie de teste de salivă pentru elevi încă nouă săptămâni în afară de aceasta. Știu şi graficul de învăţământ pe care l-am pus la dispoziţia IGSU – se ia vacanţă pe 23 decembrie, se revine la şcoală, unii pe 3 ianuarie, alţii pe 10 ianuarie”, a declarat, pe 14 decembrie, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Testele achiziționate până acum au avut mari întârzieri după doar prima săptămână în care au fost distribuite către școli de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a acuzat întârzieri din partea furnizorilor, adică a firmelor câștigătoare la prima licitație lansată în octombrie.

Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor.

Astfel, premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația.

Au trecut 3 săptămâni și nu există deocamdată niciun rezultat comunicat public.