1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 9:22
No menu items!

Testarea întregii populații a Slovaciei are primele efecte. Ce restricții s-au anulat

spot_img

Slovacia va redeschide la jumătate din capacitate teatrele, sălile de cinema şi bisericile începând de luni, iar sălile de fitness şi piscinele vor putea opera cu un număr limitat de vizitatori, ca parte din demersul de relaxare a restricţiilor impuse pentru a frâna răspândirea coronavirusului, a anunţat prim-ministrul Igor Matovic, potrivit Reuters şi Agerpres.

Slovacia, cu 5,5 milioane de locuitori, devine printre primele ţări care relaxează restricţiile impuse pentru contracararea celui de-al doilea val de infecţii cu noul coronavirus în Europa. Guvernul a decis, săptămânile trecute, că poate ține pandemia sub control printr-o campanie de testare în masă, al cărei rezultat este considerat un succes, potrivit oficialilor.

Matovic a menţionat că testarea pe scară largă – prin folosirea testelor antigen, care oferă rezultate mai rapide, dar cu o precizie mai mică în comparaţie cu testele standard PCR – a contribuit la reducerea proporţiei de infectări cu mai mult de jumătate.

Slovacia a raportat în total 83.796 de cazuri de coronavirus depistate prin testarea standard de la debutul pandemiei, inclusiv cele 2.024 de noi cazuri raportate joi, aproape de valoarea medie pe şapte zile. Numărul infectărilor s-a redus considerabil de la recordul zilnic de peste 3.000 înregistrat la finalul lui octombrie. În total, doar 491 de persoane au decedat din cauza COVID-19.

Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști dacă România va urma exemplul Slovaciei de testare în masă. El a răspuns că trebuie văzut dacă măsura dă rezultate în Slovacia, dar OMS nu recomandă testările în masă.