23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 12:26
No menu items!

Testarea COVID a pacienților la internare, gratuită. Ministerul Sănătății: Managerii de spitale pot fi demiși

spot_img

Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că pacienţii nu trebuie să plătească testul pentru depistarea COVID-19 la internarea într-o unitate sanitară. Costurile activităţii de screening sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii.

„Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a aprobat un Ordin de ministru privind unele măsuri ce se aplică de unităţile sanitare, în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Conform documentului, în vederea prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale, unităţile sanitare publice pot organiza testarea pacienţilor pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul activităţii de screening la internare. Costurile activităţii de screening sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de MS.

Potrivit ministerului, managerii unităţilor sanitare publice au obligaţia de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienţilor în unităţile sanitare publice, precum şi accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

„Nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităţilor sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, conform art. 184 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, au mai precizat oficialii MS. 

Raluca Dan