24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:45
No menu items!

Test de presiune pus de Ponta pe PNL. Strategiile și temerile baronilor liberali în cazul unei confruntări PSD-PNL la europarlamentare

spot_img

Fierbere mare în PNL. Anunțul făcut de Victor Ponta  conform căruia PSD va merge  separat de PNL la alegerile  europarlamentare  de anul viitor a pus pe jar îndeosebi  liderii de filialele ale  căror  rezultate de la ultimele   alegeri locale și parlamentare  s-au bazat în special pe sprijinul și potențialul  partenerilor  lor social-democrați din județ.

Văduviți de  această alianță la europarlamentare, aceștia se tem că influența  și puterea lor  în partid, consfințită chiar  prin obținerea unor posturi de conducere la ultimul Congres, se va diminua și că  vor pierde aceste locuri  în favoarea liderilor locali  cu organizații puternice , dar care nu se află  acum în grațiile lui Crin Antonescu, susțin surse  din PNL.

Astăzi au fost convocați la Parlament atât miniștrii, cât și   majoritatea  vicepreșdinților, șefilor de consilii județene și primari de mari municipii. Principalul subiect  de pe ordinea de zi: strategia  pentru viitoarele alegeri europarlamentare  după ce  liderul PSD  Victor Ponta le-a cerut delegaților de la recentul Congres  să se   pregătească deja  de o campanie separată de aliații lor liberali pentru acest scrutin electoral.

Ponta  a  susținut  ieri seară, la un post de televiziune, că PSD şi PNL, ar obţine un scor mai bun la europarlamentare dacă ar candida seprata decât împreună, sub sigla USL.

Să ştiţi că am vorbit şi asta cu Crin Antonescu. Noi, ca USL, la europarlamentare, în mod sigur am lua mai puţin decât PSD, separat de PNL.
E o chestiune de mobilizare pentru că la europarlamentare, mai ales dacă nu avem prezidenţiale în acelaşi timp, în mod sigur prezenţa va fi scăzută. (…) În general, prezenţa la europarlamentare e scăzută şi atunci e un test de mobilizare

Victor Ponta
președintele PSD

În opinia acestuia,  o candidatură separată a celor două partide la europarlamentare nu va afecta guvernarea, deoarece acest scrutin nu reprezintă o înfruntare directă în cadrul colegiilor electorale, fiind vorba de un vot de listă naţională.

Totuși, Ponta  a lăsat  să se înțeleagă că PSD este mai avantajat în această cursă:  partidul său și-a construit o imagine pro-europeană mai bună, iar PNL are o atitudine „un pic mai războinică”, fiind „mai vocal la adresa Comisiei Europene”. La această stare de lucruri se mai adaugă și  pozițiile foarte dure pe care SUA și Comisia Europeană  le-u avut recent vizavi de declarațiile homofobe ale senatorului Puiu Hașotti. Conform  unor surse parlamentare, este  posibil ca  acesta  să fie retras  din fruntea Grupului PNL de la Senat pentru  a mai potoli oficialii ocidentali.

De acest handicap  sunt  conștienți și liberalii care murmură pe la colțuri că  liderul lor ar trebuie să  fie mai  moderat  în criticile la adresa UE sau  Statelor Unite.  “Cine vrea  să fie președintele României are  nevoie, dacă nu de sprijinul, măcar  de deschiderea cancelariilor  occidentale față de candidatura sa”, ne-au declarant sursele citate.

Cât privește intenția  PSD de a merge  separat  la europarlamentare, o bună parte  din conducerea liberală  o consideră un test  prin care Ponta intenționează să vadă care este potențialul electoral  al PNL înainte de  alegerile prezidențiale.  Mulți consideră  că e de fapt  un preambul la anunțul oficial de rupere al USL. Conform surselor citate,  liberalii se tem că,  în cazul unui rezultat modest înregistrat  de proprii candidați în cursa  pentru legislativul European , cei de la PSD s-ar putea folosi de un asemenea rezultat  pentru a  putea denunța  pactul inițial și să sprijine altă persoană la alegerile  prezidențiale împotriva  chiar al lui Crin Antonescu.

Un rezultat slab la europarlamentare  i-ar putea provoca probleme  lui Antonescu chiar în interiorul  PNL.  Conform  acelorași surse, o serie de lideri de  organizații județene cu rezultate  bune și foarte bune la ultimele alegeri  au fost uitați la masa  împărțirii funcțiilor  de conducere  de la ultimul Congres, pentru a se face loc oamenilor și apropiaților  președintelui PNL. Aceștia nu au uitat acest afront și vor să-și ia revanșa. Conștienți de forța electorală a filialelor lor, ei  intenționează să obțină și să se se folosească de viitoarele rezultate  de la europarlamentare pentru a da la o parte colegii care până acum au avut rezultate  bune  cu ajutorul aliaților din PSD și  a căpăta  astfel mai multă influență în partid.

Valeriu Motoc