30 C
București
marți, 16 august 2022 - 22:02
No menu items!

Teroristul ucis la Paris a trecut și prin România

spot_img

Teroristul împuşcat mortal de polițiștii parizieni, joi dimineaţă, în timp ce încerca să atace o secţie de poliţie, a trecut prin România, Elveţia, Luxemburg şi Germania, înainte de a ajunge în Franţa pe 24 decembrie.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat că teoristul era „fără îndoială de origine tunisiană, se numea Tarek Belgacem şi a stat în mai multe state ale Uniunii Europene, precum Luxemburg şi Germania, dar şi în Elveţia”, informează Le Figaro.

Tarek Belgacem, care şi-a activat cartela SIM germană în septembrie, a ajuns în Franţa pe 24 decembrie. Pe lângă Germania, el a trecut prin Elveţia, Luxemburg şi România, ţări în care s-a făcut remarcat în ultimii ani pentru furturi mărunte şi infracţiuni la legislaţia privind străinii, sub diferite identităţi, au dezvăluit surse apropiate anchetei, citate de Journal du Dimanche.

Poliţia germană a anunţat deja că bărbatul a locuit într-un centru pentru solicitanţi de azil din Germania, dar deocamdată nu se ştie dacă acesta figurează printre sutele de mii de imigranţi care au sosit în ţară în 2015.

Poliţiştii au percheziţionat clădirea din oraşul Recklinghausen, situat în vestul ţării, dar nu au găsit dovezi privind alte atacuri. Poliţia germană a precizat că bărbatul a desenat un simbol al grupării Stat Islamic pe peretele unei camere din centrul de refugiaţi.

tarik

Potrivit revistei germane Der Spiegel, citată de Le Figaro, bărbatul ar fi pozat în centrul de refugiaţi cu un drapel al organizaţiei teroriste, ceea ce a determinat autorităţile locale să-l claseze ca potenţial periculos. El a dispărut de la Recklingshausen în decembrie.

Originea bărbatului nu este însă clară, el pretinzând cu diverse ocazii că este marocan, tunisian, sirian sau georgian şi prezentând patru identităţi diferite. El şi-ar fi depus cererea de azil cu numele Walid Salihi.

Bărbatul a fost împuşcat mortal în ziua comemorării atacurilor din 2015 de la redacţia revistei Charlie Hebdo, în timp ce încerca să intre într-o secţie de poliţie din Paris având în mână un cuţit şi strigând „Mare este Allah!”. Poliţiştii s-au temut că bărbatul încerca să comită un atac sinucigaş, astfel că, după ce l-au somat, l-au împuşcat mortal.

Potrivit unor surse, pe hainele suspectului erau fire electrice, dar s-a stabilit că nu avea asupra sa explozibil. Asupra sa a fost găsită o bucată de hârtie pe care era scris un jurământ de credinţă faţă de gruparea Stat Islamic şi în care promitea răzbunare pentru „atacurile franceze în Siria”.

Emanuel Stan