22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 14:32
No menu items!

TERORARE ÎN BRUXELLES. Al treilea atentator a fost arestat. Autoritățile îi știau activitatea și intențiile. Suspect pentru atentatele de la Paris

spot_img

Teroristul care apare în imaginile camerelor de supraveghere purtând o pălărie și o haină albă a fost identificat și arestat, miercuri, de Poliția belgiană.

Najim Laachraoui a fost arestat în Anderlecht de o echipă a DSU (Direcția de Unități Speciale). El folosea o identitate flasă, sub numele de Soufiane Kayal. Laachraoui provine dintr-o familie de șase frați. Unul dintre frații săi, Murad este specialist în lupte de taekwondo și reprezintă Belgia la categoria de sub 54 kg.

Deja cunoscut de către autorități, Najim Laachraoui a călătorit  în Siria, în februarie 2013, motiv pentru care a fost radiat de pe listele orașului, blocat de OCAM (Organe de Coordination pour l’Analyse de la Menace – Organismul de Coordonare a Analizei asupra Amenințărilor) și pus pe lista de luptători jihadiști.

Tatăl său a dat recent o declarație la poliție recunoscând că fugarul este fiul său și că „nu a auzit de el timp de trei ani”. Familia sa l-a renegat și l-a îndepărtat pentru ca să nu strice cariera lui Mourad.

Un lucru este sigur, în orice caz, Najim Laachraoui este implicat în atacurile din 13 noiembrie, într-un fel sau altul, susțin jurnaliștii de la Le Capitale. În primul rând, el a fost prezent la 9 septembrie 2015, în Mercedesul în care se afla Salah Abdeslam, la granița dintre Ungaria și Austria, alături de Belkaid Mohamed (de asemenea, cunoscut sub falsa identitate drept Samir Bouzid), împușcat în intervenția din 15 martie, în Forest. În plus, procurorul federal a recunoscut că locuința în care s-a descins la 26 noiembrie 2015, în Auvelais, era închiriată sub identitatea de Soufiane Kayal. Pe de altă parte, urme de ADN atribuite lui Najim Laachraoui s-au găsit pe cel puțin o centură explozivă, care a servit în timpul atacului de la Bataclan. Aceste date sugerează că Najim Laachraoui ar putea fi și el în spatele atacurilor din Paris.

Trei centuri explozive, care trebuiau cusute de mână, și urme de explozivi au fost găsite într-o casă din strada Henri Bergé, în Schaerbeek. O ascunzătoarea folosită de Salah Abdeslam, unde amprentele ADN care îi aparțin au fost identificate de către investigatori, aflată la doar șase minute de mers cu mașina de casa veche a lui Najim Laachraoui. Mai mult, el este de profesie electromecanic și ar putea să posede cunoștințele necesare pentru a fabrica aceste centuri.

Emanuel Stan