8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 5:44

TEROARE ÎN PARIS. Președintele Siriei: Politica Franței a contribuit la “expansiunea terorismului”

spot_img

Politica Franței în Orientul Mijlociu a contribuit la “expansiunea terorismului”, a declarat sâmbătă președintele sirian Bashar al-Assad, într-o primă reacție la atentatele de vineri seară din Paris, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic și soldate cu cel puțin 128 de morți și 300 de răniți.

“Politicile eronate adoptate în regiune de țările occidentale, îndeosebi de Franța, au contribuit la expansiunea terorismului”, a spus Al-Assad, citat de agenția oficială siriană Sana. Potrivit sursei citate, președintele Al-Assad a făcut această declarație în timp ce primea o delegație franceză condusă de deputatul Thierry Mariani (din partea partidului Republicanii, de opoziție).

“Atacurile teroriste care au vizat capitala franceză nu pot fi disociate de ceea ce s-a întâmplat recent la Beirut, nici de ceea ce se întâmplă de cinci ani de zile în Siria”, a apreciat Bashar Al-Assad, făcând referire la atentatul comis joi de Statul Islamic într-un fief al Hezbollah din capitala libaneză și în care și-au pierdut viața 44 de oameni.

Franța a simțit ieri (vineri) ceea ce trăim noi în Siria de cinci ani de zile“, a adăugat președintele sirian.

“Am avertizat în legătură cu ce avea să se întâmple în Europa încă de acum trei ani, am spus să nu se treacă ușor peste ceea ce se întâmplă în Siria. Din nefericire, responsabilii europeni nu ne-au ascultat. Doar să dai declarații împotriva terorismului nu servește la nimic, (terorismul) trebuie combătut”, a declarat Al-Assad, citat de Europe 1.

În legătură cu o posibilă colaborare cu Franța în lupta antiteroristă, președintele sirian a apreciat că guvernul francez “nu este serios”. “Suntem gata să combatem terorismul cu cei care vor într-adevăr acest lucru și, până acum, guvernul francez nu a fost serios“, a susținut Al-Assad, în opinia căruia nu poate exista cooperare a serviciilor secrete fără o cooperare politică.

Puterile occidentale, între care și Franța, care susțin grupările de opoziție ale rebelilor din Siria, au cerut în repetate rânduri plecarea de la putere a lui Al-Assad.

Raluca Dan