8.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 4:44

TEROARE ÎN PARIS. Cinci din cei șapte atentatori sinucigași, identificați. Cine ar fi fost “creierul” atentatelor

spot_img

Cinci din cei șapte jihadiști sinucigași care au participat la atentatele de vineri seară de la Paris au fost identificați oficial, după ce Procuratura a dat publicității numele a doi dintre ei, transmite luni agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

Primul dintre ultimii doi menționați este unul dintre jihadiștii care a acționat la Stade de France și care avea asupra lui un pașaport pe numele lui Ahmad Al Mohammad, născut în Siria la 10 septembrie 1990, se menționează într-un comunicat al Procuraturii.

Al doilea este unul dintre cei care au participat la atacul de la sala de concerte Bataclan, Samy Amimour, născut la 15 octombrie 1987 la Paris, și pentru care Franța a emis un mandat internațional de arestare.

Potrivit Le Soir, care citează surse din serviciile de securitate, “creierul” atentatelor din Paris ar fi însă Abdel Hamid Abaaoud.

Unul dintre autorii atentatelor sângeroase comise vineri noaptea la Paris a avut de-a face cu un cunoscut jihadist belgian din gruparea Statul Islamic, considerat ca fiind creierul atentatelor dejucate în ianuarie la Verviers (estul Belgiei), susține luni cotidianul de limbă flamandă De Standaard, potrivit AFP.

“Anchetatorii văd o legatură cu Verviers”, titrează publicația citată, făcând referire la o celulă jihadistă care se pregătea să atace polițiști și comisariate de poliție și care a fost dezmembrată în ianuarie în Belgia, la câteva zile după atacul de la sediul săptămânalului Charlie Hebdo.

Potrivit De Standaard, numele Ibrahim Abdeslam, care s-a aruncat în aer vineri noaptea pe Bulevardul Voltaire din Paris, și Abdel Hamid Abaaoud, considerat comanditarul atentatelor proiectate de celula de la Verviers, apar în mai multe dosare penale de drept comun pentru fapte comise la Bruxelles în 2010 și 2011.

Ibrahim Abdeslam și Abdel Hamid Abaaoud au locuit în cartierul bruxellez Molenbeek, de unde sunt originari mai mulți suspecți de atentatele teroriste comise vineri noaptea în șase locuri diferite din Paris și soldate cu cel puțin 129 de morți și peste 350 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț.

Cunoscut și sub pseudonimul Abu Omar al-Baljiki, Abdel Hamid Abaaoud a apărut într-o înregistrare video difuzată de Statul Islamic conducând un vehicul ce transporta cadavre mutilate către o groapă comună.

În iulie, la Bruxelles, el a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare într-un proces privitor la filierele de recrutare a jihadiștilor belgieni pentru a fi trimiși în Siria.