10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:57

TEROARE ÎN PARIS. Ce a povestit tatăl unuia dintre teroriștii kamikaze de la teatrul Bataclan

spot_img

Le Monde a republicat povestea tatălui unuia dintre teroriștii kamikaze de la Bataclan, care s-a dus în Siria după fiul său, să-l convingă să se întoarcă acasă, în Franța.

Samy Amimour, care avea 28 de ani, este al patrulea atacator identificat de poliția franceză ca fiind unul dintre cei care s-au sinucis la Bataclan.

Mohammed, tatăl lui Samy, a plecat în iunie 2014 în Siria, să-și caute băiatul cu care vorbea lunar pe Skype. Trei săptămâni, scriu jurnaliștii de la Le Monde, a rătăcit bărbatul de 67 de ani prin deșertul sirian, la temperaturi de peste 50 de grade. Omul era decis să-și convingă fiul să vină acasă, în Franța, după ce citea zilnic despre ororile comise de soldații Statului Islamic. Chiar dacă risca o condamnare dură dacă s-ar fi întors în Franța, viața lui Samy era mai importantă pentru tatăl său, mai spun ziariștii.

Mohammed și-a anunțat fiul că vine în Siria după el, abia când a ajuns în Turcia.

Nu ai avut ce face?“, l-a admonestat Samy.

Sunt foarte organizați. Folosesc telefoanele o singură dată. Apoi nu mai ai cum să suni înapoi“, le-a explicat Mohammed ziariștilor.

La 80 de kilometri de Alep, a văzut pentru prima dată steagul Statului Islamic, semn că se află pe teritoriul controlat de jihadiști. “Mi-au luat pașaportul. Am fost întâmpinat de mai mulți bărbați care strigau Allahu Akbar. Mi-au spus că sunt binevenit să lupt alături de ei, în ciuda vârstei mele“, a mărturisit tatăl.

În timp ce își aștepta fiul în fața unui internet cafe, a fost interogat de luptătorii care patrulau zona: “M-au luat la întrebări, de ce nu eram să-mi fac rugăciunile, apoi m-au lăsat în fața unei moschei“.

O zi mai târziu, Mohammed și-a văzut fiul: “M-a întâmpinat cu răceală. A venit cu un individ care nu ne-a lăsat să vorbim singuri. Fiul meu nu mi-a spus dacă luptă și el sau dacă a fost rănit. I-am dat să citească o scrisoare de la mama lui, iar în plic îi pusesem și 100 de euro. Mi-a dat banii înapoi și mi-a spus că nu are nevoie de ei“.

Samy i-a arătat apoi tatălui său mai multe clipuri în care jihadiștii erau torturați de armata siriană a președintelui Bashar al-Assad, dar și clipuri în care luptătorii Statului Islamic executau cu sânge rece militari.

Dându-și seama că nu are nicio șansă de a-și convinge fiul, Mohammed s-a întors în Franța. Luptătorii nu au încercat să-l oprească. Nici poliția franceză nu l-a interogat cu privire la drumul său.

La întoarcere, în Turcia, am călătorit alături de o franțuzoaică din Montpellier. Avea un bebeluș de 6 luni. Mi-a spus că soțul ei a comis un atentat-sinucigaș. Chipul i se lumina de mândrie când îmi povestea asta“, a mai adăugat bărbatul.