10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 3:53

TEROARE ÎN BRUXELLES. Victime “de mai multe naționalități” în explozia de la metrou. Identificarea va fi una de durată / FOTOGALERIE

spot_img

Explozia de la stația de metrou Maelbeek, din Bruxelles, a provocat cele mai multe victime, iar identificarea acestora va fi una de durată, potrivit autorităților belgiene, care au decretat trei zile de doliu național.

“Este un doliu excepțional, toate drapelele naționale vor fi așadar în bernă pe toate clădirile oficiale din țară”, a precizat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtătorul de cuvânt al premierului belgian Charles Michel.

Primarul Bruxelles-ului, Yvan Mayeur, a indicat, într-o conferință de presă, că printre răniții în atentatul din stația de metrou Maelbeek se află persoane de mai „multe naționalități”, iar identificarea victimelor va dura mai mult din cauza situației „haotice”.

“Prima persoană pe care forțele de poliție vor să o identifice este autorul”, pentru a putea fi „deosebit” de victime, a adăugat primarul.

La stația Maelbeek, unde o explozie puternică s-a produs într-o garnitură de metrou în jurul orei 09.00 (08.00 GMT), există “probabil în jur de 20 de decedați”, și „106 răniți”, potrivit primarului.

Dintre cei 106 răniți, „17 sunt în stare gravă, 23 au fost puternic atinși de explozie, iar 66 sunt răniți mai ușor”, a precizat Yvan Mayeur.

Deflagrația a fost atât de puternică, încât a provocat prăbușirea a trei pereți ai unei parcări subterane vecine cu stația de metrou, a explicat un purtător de cuvânt al pompierilor din Bruxelles, Pierre Meys.

Un jurnalist, Evan Lamos, s-a aflat în stația Maelbeek, în momentul producerii exploziei. Trenul cu care mergea spre serviciu a fost evacuat. El le-a declarat jurnalistilor BBC că a simțit că sunetul exploziei aproape că l-a asurzit.

“Am simțit o rafală de aer în spate, apoi mi-au asurzit urechile de la un zgomot puternic. Imediat, metroul în care mă aflam a fost oprit și a fost făcut un anunț, prin care eram informați că a apărut o problemă pe linia de metrou și că încearcă sa o rezolve. Asta a durat cam 3-4 minute, timp în care pasagerii au început să se îngrijoreze, mai ales că toți citisem despre atacul de la aeroport. În câteva minute, cineva de la compania de transport a venit din spate în față și a început să evacueze pe toată lumea. Atunci, mi-am dat seama că este vorba despre o altă bombă. În timp ce eram evacuați prin tunel, se vedea fum, era clar ca este vorba despre ceva serios”.

Întrebat de jurnaliștii BBC dacă el crede că autoritățile au fost pregătite pentru acest atentat, Evan a răspuns: “Îmi este greu să spun, pentru că eu eram pe ruta spre serviciu, iar când am ieșit afară Armata deja era pe străzi.

Jurnalistul a postat pe contul său de Twitter mai multe imagini, inclusiv una în care a surprins momentul evacuării din metrou, dar și o poză cu o femeie și copilul acesteia, pe care i-a ajutat să iasă din subteran.

R.D.