20.8 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 1:46
No menu items!

Termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare pentru care au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment, prelungit

spot_img

Guvernul a aprobat, vineri, prelungirea termenului de valabilitate a poliţelor de asigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment, de la 90 la 150 de zile de la data pronunţării hotărârilor. Potrivit Executivului, prin această prelungire, antreprenorii vor beneficia de o perioadă de timp suplimentară pentru identificarea şi constituirea unor noi garanţii, iar acest fapt va contribui şi la reducerea riscului blocării unor proiecte majore de investiţii finanţate din fonduri europene.

Este vorba despre contractele de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – garanţii, prevăzută în anexa nr. 1, Secţiunea A din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare.

Acest lucru este necesar având în vedere contextul generat în piaţa asigurărilor ca urmare a retragerii autorizaţiei de funcţionare, urmată de deschiderea procedurii falimentului împotriva unei societăţi de profit cu cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor, ce deţine în portofoliu poliţe de asigurare în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei, aferente contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale;

Prin această prelungire de termen – de la 90 de zile la 150 de zile de la data pronunţării hotărârilor – antreprenorii vor beneficia de o perioadă de timp suplimentară de 60 de zile pentru identificarea şi constituirea unor noi garanţii, iar acest fapt va contribui şi la reducerea riscului blocării unor proiecte majore de investiţii finanţate din fonduri europene.

Guvernul precizează că decizia reprezintă o soluţie la problemele legate de constituirea unor noi garanţii de bună execuţie în cadrul contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale aflate în derulare, în contextul în care doar în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 contractele care ar fi putut fi afectate de această situaţie totalizează sume de peste 2,9 miliarde de euro.

                                                                                                                   Adina Silav