16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 16:11

Terenuri pe malul mării pentru favoruri în justiție

spot_img

Un judecător de la Tribunalul Constanţa a fost trimis în instanţă în al doilea dosar de corupţie al primarului din Năvodari, Nicolae Matei

Matei-Nicolae_SZ-500x332

Prejudiciul din dosar a fost estimat la 25 de milioane de euro, dar Primăria nu s-a constituit parte civilă pentru recuperarea pagubei.

DNA a trimis în judecată șase persoane pentru mită şi spălare de bani din plajele oraşului Năvodari. Şeful SIPI Constanţa apărea în dosar ca beneficiarul unei suprafeţe pe malul mării, însă nu se regăseşte printre inculpaţi. Gruparea care s-ar fi format în jurul primarului Nicolae Matei îl cuprindea inclusiv pe cumnatul acestuia, beneficiarul concesiunilor de terenuri făcute de Primărie începând din 2011.

Judecătoarea Victoria Căpăţână, de  la Tribunalul Constanţa, l-ar fi ajutat pe Nicolae Matei să emită un titlu de proprietate, “procedând la alegerea completului de judecată prin introducerea mai multor acțiuni identice, urmată de renunțarea la judecată în toate dosarele formate, cu excepția celui repartizat inculpatei Jianu Corina Eugenia”.

În perioada 2010 – 2011, în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, inculpatul Matei Nicolae a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată.

comunicat DNA

Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna primăriei Năvodari de 104.988.896 lei ( aprox. 25 milioane euro), reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate. Este vorba despre vânzarea unor suprafete de peste 60 de hectare de teren, situat pe malul mării, în Năvodari, către firma cumnatului, terenuri plimbate ulterior prin mai multe societăţi.

O altă acuzaţie a DNA se referă la plăţile pe peste 12,5 milioane de lei făcute în perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, de primarul Matei către Asociația Fotbal Club Săgeata Năvodari şi din care au fost scoşi bani în mai multe firme fantomă.

În 19 octombrie 2010, în baza unei înțelegeri preexistente, Matei Nicolae a dat inculpatei Jianu Corina Eugenia care, la momentul săvârșirii faptei era judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, prin intermediul fiicei acesteia, un teren în suprafață de 500 m.p., situat în orașul Năvodari, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului învestit cu soluționarea a două dosare, prin care s-au vătămat drepturile și interesele legale ale orașului Năvodari și au fost obținute foloase necuvenite pentru persoanele implicate.

comunicat DNA

Fapta ar fi fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL (al cărei asociat unic este Matei Nicolae) şi fiica magistratului, prin care aceasta din urmă a dobândit terenul respectiv la prețul de 8.560 de lei, deși valoarea de circulație a acestuia era de 139.550 lei.

Transferul acestei suprafeței de teren s-a realizat la scurt timp după ce Nicolae Matei a beneficiat, prin intermediul unor persoane interpuse, de efectele hotărârilor judecătorești nelegale și netemeinice pronunțate cu rea-credință de către inculpata Jianu Corina Eugenia.