1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 9:02
No menu items!

Terasele ar putea fi redeschise. Ce modificări s-au adus în Parlament proiectului de lege privind starea de alertă

spot_img

Senatul a adoptat, ca primă cameră sesizată, proiectul de lege privind starea de alertă din 15 mai, urmând ca miercuri să fie supus votului final în Camera Deputaților. Senatorii au adus mai multe amendamente proiectului de lege trmis de Guvern spre adoptare.

Conform unui amendament propus de senatorul PSD Șerban Nicolae, adoptat de senatori, terasele care respectă măsurile de protecție sanitară ar putea fi redeschise:

“(1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.

(2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară.”

Senatorii au mai introdus în lege obligativitatea ca instaurarea stării de alertă să fi aprobată și de Parlament. Ministrul Sănătății nu mai poate demite șefii de spitale, iar pe perioada stării de alertă nu se mai pot face achiziții publice prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a anunțului.

De asemenea, a fost eliminată lista de restricții între care erau și restrângerea sau interzicerea circulației, instituirea carantinei, închiderea temporară a frontierei.