14.9 C
București
duminică, 12 mai 2024 - 4:08
No menu items!

Teodosie nu vrea unirea Paștelui catolic cu cel ortodox: Au catolicii Sfântă Lumină? N-au!

spot_img

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susţine că Paştele adevărat este acolo unde se află Sfânta Lumină, adică la ortodocşi, argumentând, astfel, de ce nu ar fi de acord ca Paștele ortodox să se unească cu cel catolic. Propunerea a plecat de la Teodor Baconschi, fost ministru de Externe și ambasador al Vaticanului.

ÎPS Teodosie a explicat că data Paștelui ortodox se calculează după anumite evenimente, ori catolicii sărbătoresc Paștele după alte reguli, astfel că ar fi greu să existe o singură dată.

“Noi respectăm toate cele trei condiţii de la Sinodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paştelui. Adică să fie după echinocţiul de primăvară, după Pașetele evreilor şi după Lună plină. Dacă una din aceste condiţii nu se împlinesc, se amână o lună ca să fie toate împlinite. De aceea, perioada la care variază data Paştelui este de 5 săptămâni. Catolicii, în primul rând, au uneori Paştele înainte de Paştele evreilor”, a explicat Teodosie.

El a mai precizat că Paştele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină.

“Dar acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. Dar nu îndrăznesc să vină, că e greu la ortodocşi, că sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Le place să proclame într-un cuvânt. Dar e greu să ţii rânduiala, căci cere jertfă multă”, a mai declarat ÎPS Teodosie.

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi a afirmat într-o postare pe pagina sa de Facebook că Paștele ar trebui sărbătorit la aceeași dată și de catolici, și de ortodocși, și de protestanți.

“Decalajul pascal dintre ortodocşi şi restul lumii creştine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paştele odată cu catolicii şi protestanţii (cum fac ortodocşii din Finlanda şi Estonia). Cu toate astea, mergem cu ruşii – şi calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât şi prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”, a scris Teodor Baconschi, fost ambasador al României la Vatican.