16.7 C
București
joi, 28 martie 2024 - 20:26
No menu items!

Teodorovici: Suplimentarea măsurilor din Codul Fiscal este atractivă pentru investitori

spot_img

Suplimentarea măsurilor din Codul Fiscal reprezintă o decizie calculată, utilă pentru economie, atractivă pentru investitori, a afirmat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, într-o declarație publică transmisă marți.

”Prin suplimentarea măsurilor din Codul Fiscal, nu facem decât să continuăm planul de a transforma România în pol investițional. În regiune, România poate deveni o țintă atractivă pentru investiții — deja am atins cel mai ridicat nivel de investiții străine de la criză încoace; ne dorim să creștem competitivitatea economiei și la nivel regional. Suntem într-o cursă de reducere a decalajelor economice și sociale față de țările dezvoltate din Europa”, a afirmat Teodorovici.

Guvernul a anunțat mai multe modificări la Codul Fiscal, printre care reducerea TVA la apă la 9%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor și scutirea de impozit pe profit pentru unitățile din învățământul preuniversitar. Impactul acestor măsuri ar fi de aproximativ 2 miliarde de lei.

”Cel mai important impact al modificărilor Codului Fiscal este acela că, în urma adoptării tuturor acestor măsuri, deficitul bugetar se va menține sub 3% pe 2016”, a explicat Teodorovici.

Impactului reducerii impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, începând cu cele aferente anului 2015 plătite în 2016, este cuprins între 1,3 și 1,5 miliarde de lei. Această sumă ar urma să fie compensată din plățile efectuate de cei care vor beneficia de amnistia fiscală până la finalul lunii martie 2016 – măsură cu un impact pozitiv de 1,3 mld.

Modificarea regimului microîntreprinderilor va avea un impact bugetar anual de 300 de milioane de lei. În acest caz, Guvernul urmărește majorarea plafonului de încadrare în categoria de ”microîntreprindere”, de la 65.000 euro la 100.000 euro și introducerea unui sistem de cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat și 3 % pentru cele care nu au salariați. Reducerea TVA la apă la 9%, începând de anul viitor, va avea un impact bugetar anual de 250 de milioane de lei.

Săptămâna trecută, delegația FMI în România a avertizat că deficitul bugetar ar putea crește până aproape de 3% din PIB în 2016 și peste 3% în 2017, prin această politică fiscală, care ”va induce un stimul la nivelul economiei într-un moment în care acesta nu era necesar, având în vedere creșterea economică, și va așeza datoria publică pe o traiectorie ascendentă”.