3.5 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 23:49
No menu items!

Teodorovici: Românii din diaspora vor primi bani să-şi facă firme cu puncte de lucru în străinătate

spot_img

Ministrul fondurilor europene susține că sediul societăților trebuie să fie în România, iar în străinătate acestea să aibă doar puncte de lucru sau sucursale

ue

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat sâmbătă, la Bistrița, într-o conferință de presă, că există posibilitatea lansării unei scheme de finanțare pentru încurajarea deschiderii unor afaceri de către românii plecați în afara țării, dar și pentru programe de pregătire profesională a acestora.

Gândim o schemă de finanțare pentru comunitățile de români, ceva ce până acum nu s-a mai făcut, și anume – o dată, să pregătim românii din afara țării noastre, fie că sunt șomeri, fie că sunt absolvenți ai unei forme de învățământ acolo unde ei trăiesc, fie alte categorii, pentru a-și putea găsi mai ușor un loc de muncă, cu bani europeni. Din POSDRU nostru, avem o axă dedicată acestui tip de finanțare. Acesta ar fi un element. Al doilea, chiar să-și facă mici afaceri acolo unde ei locuiesc, dar companii care să se deschidă în România, pentru ca noi, în România, să luăm totuși taxele și impozitele unei afaceri pe care o situezi într-un mediu economic mult mai facil, poate. Dar afacere care să se facă strict de către români, cu români.

Eugen Teodorovici
ministrul fondurilor europene

Teodorovici consideră că o astfel de soluție ar fi benefică atât pentru România, cât și pentru statul în care s-a stabilit cel care va accesa aceste finanțări.

Toată lumea va câștiga. Statul respectiv va spune da, e în regulă, tu creezi locuri de muncă aici cu banii tăi, românul de aici nu se mai bate cu, nu știu, spaniolul meu pe un loc de muncă; al tău, foarte bine, dacă îl pregătești și face față, am de câștigat și eu pe partea de servicii prestate; tu, ca firmă în România, ai taxele și impozitele pe care le aduci la buget. Deci, este o “win-win situation”.

Eugen Teodorovici
ministrul fondurilor europene

Eugen Teodorovici a precizat că această axă din POSDRU va beneficia de o alocare financiară de câteva zeci de milioane de euro și va viza domeniile de activitate care au cerere pe piața muncii.

Ministrul fondurilor europene a participat, sâmbătă, la întâlniri cu primarii și cu mediul de afaceri din județul Bistrița-Năsăud.

R.D.