1.9 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 0:55
No menu items!

Teodorovici: Rata de absorbție pe fondurile structurale a depășit 25%

spot_img

teodorovici

Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a depăşit nivelul de 25%, suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României în actuala perioadă de programare ajungând la peste 4,9 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene.

”În acest an, România a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 2 miliarde de euro, fapt care a fost posibil datorită măsurilor luate pentru asigurarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor şi deblocării tuturor programelor operaţionale. În perioada imediat următoare trebuie accelerat ritmul în care solicităm noi rambursări de sume Comisiei, ceea ce va fi posibil doar dacă beneficiarii implementează cât mai repede proiectele, iar instituţiile statului din sistem procesează în cel mai scut timp documentele necesare”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

În perioada 1 ianuarie – 28 octombrie, prin Programul Operaţional Regional au fost solicitate spre rambursare Comisiei Europene fonduri în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare sumă solicitată prin intermediul unui program.

Pe locurile următoare din punct de vedere al valorii, se clasează Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 484 milioane de euro și POS Mediu – 456 milioane de euro. La data de 28 octombrie, declaraţiile de cheltuieli transmise pentru acest an in POS Transport însumau 373 milioane de euro.

SZ