15.7 C
București
joi, 23 mai 2024 - 11:52
No menu items!

Teodorovici promite către FMI că va menține deficitul bugetar sub 3% din PIB

spot_img

România îşi va respecta angajamentele asumate cu instituţiile financiare internaţionale de a menţine deficitul sub 3%, iar măsurile luate în anul 2018 vor asigura atât pentru acest an cât şi în viitor o creştere economică sustenabilă, a declarat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, la întâlnirea cu Poul Thomsen, directorul departamentului pentru Europa al Fondului Monetar Internaţional, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice. Teodorovici a participat, vineri și sâmbătă, la Reuniunea de Primăvară a Grupului Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional, la Washington, SUA.

„România merge în direcţia bună, reluându-şi creşterea economică sustenabilă bazată pe investiţii. Dinamica veniturilor bugetare din trimestrul I 2018 este superioară dinamicii anuale prognozate pentru produsul intern brut (11,4% comparativ cu 7,9%, creştere nominală a PIB) fiind, cu excepţia celei înregistrate în trimestrul I 2015, cea mai ridicată post criză”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a avut o întrevedere și cu Cyrill Muller, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală. ”În cadrul discuţiei a fost analizat portofoliul actual de proiecte aflate în derulare, finanţate de bancă în România, printre care se află şi proiectul privind modernizarea ANAF şi continuarea acestuia într-o formă revizuită de MFP, adaptată pentru asigurarea unor servicii de calitate pentru contribuabili. În context, şeful de la Finanţe a propus conducerii BM o nouă abordare cu privire la modalitatea de acordare a împrumuturilor, care ar conduce la flexibilitatea utilizării sumelor din împrumut în funcţie de gradul de pregătire şi realizare al proiectelor”, potrivit comunicatului citat.

Politica guvernului de creștere a salariilor și de încurajare a angajărilor în mediul public au adus critici cu privire la incapacitatea guvernului de a păstra

T.S.