7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 5:42
No menu items!

Teodorovici insistă că România poate atinge un grad de absorbție de 80%

spot_img

În prezent, sub 40% din sumele alocate au fost atrase de economia românească

teodorovici

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că planul Guvernului este ca anul viitor România să ajungă la un nivel al absorbţiei fondurilor europene de la 39 %, cât este în prezent, la 80%, din cele 19,2 miliarde de euro pe care le-a avut alocate pentru 2007-2013, potrivit Mediafax.

”Astăzi, suntem la un nivel de absorbţie de aproximativ 39%, iar planul nostru este ca anul viitor să recuperăm aceste întârzieri şi să ajungem la un nivel de 80% din totalul de 19,2 miliarde de euro pe care România le-a avut alocate pentru 2007-2013. Este un nivel extrem de ridicat, acest 80%. De ce? Pentru că nimeni nu s-a aşteptat ca România să ajungă la 39%, cât este astăzi. România a fost anul trecut primul stat în Europa la ce a însemnat rambursarea de fonduri către un stat membru din partea Comisei Europene. A avut foarte multe recorduri, nu a pierdut niciun euro, a avut trimitere către Comisie a unui volum de 3,5 miliarde de euro în facturi, mai mult decât s-a trimis pe întreaga perioadă de până anul trecut. La fel, a intrat în ţară o sumă de 2,8 miliarde de euro, ceea ce a dus la o creştere a PIB-ului cu peste 2%. La fel, un record”, a spus Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia.

Ministrul a precizat că își dorește ca în acest an să fie finalizat procesul de reformă a sistemului, astfel încât, în 2015, când se vor suprapune două cadre financiare, România să poată absorbi 8 miliarde de euro.

”Ca şi sume de intrat în România, până în prezent deja au intrat 2 miliarde de euro, iar, până la final de an, mai intră cel puţin un miliard de euro. Undeva la 3,3 miliarde de euro vor intra în acest an în România. Mai mult cu peste 500 de milioane de euro faţă de ceea cea intrat în 2013. Deci, nu este absolut niciun fel de pericol vizavi de ceea ce înseamnă trimitere de facturi, primire de sume de la Bruxelles. Mai mult, cum şi primul-ministru a afirmat foarte clar, niciun fel de proiect european nu va suferi în ceea ce înseamnă plata de plăţi. Noi asigurăm în mod constant şi la timp plăţile către beneficiar”

Eugen Teodorovici

Potrivit unei analize publicate de Sursa Zilei, România nu are în prezent capacitatea administrativă de a implementa proiecte mari cu finanțare europeană, astfel încât ținta de 80% absorbție este imposibil de atins. La cea mai recentă rectificare bugetară, Guvernul a tăiat 4 miliarde de lei din sumele alocate pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene, fapt care demonstrează că nu este în stare să facă proiecte mari de infrastructură și că preferă să se concentreze pe alegerile prezidențiale.

S.Z.