25.5 C
București
luni, 2 august 2021 - 11:05

Teodorovici anunță semnarea a 63 de contracte de finanțare POSDRU cu o valoare de peste 160 mil. €

spot_img

Din cele 3,47 mld. € alocate, România a cheltuit până în prezent doar un miliard

 teodorovici

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat luni semnarea a 63 de contracte de finanțare pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, în valoare de peste 160 de milioane de euro.

Valoarea finanțărilor europene este de 140 de milioane de euro, care reprezintă 4% din valoarea fondurilor alocate prin POSDRU în cadrul financiar 2007-2013.

Teodorovici a afirmat că acesta este primul efect al schimbării de la 1 martie, când fiind primele structura de management pentru POSDRU a fost mutată la Ministerul Fondurilor Europene. De la începutul anului, au mai fost lansate cereri de proiect cu o valoare de peste 400 de milioane de euro.

”În următoarea perioadă, septembrie-octombrie, vom continua să lansăm asemenea cereri de proiect de peste 600 de milioane de euro, astfel încât să finalizăm și să consumăm toți banii alocați pentru România în actualul cadru financiar”, a afirmat Teodorovici.

Acesta a mai anunțat că ”este pentru prima dată când evaluarea contractelor durează mai puțin de o lună”.

”Este prima dată când semnăm contracte de finanțare înainte de finalizarea procesului de evaluare pentru că am decis că este o abordare mult mai eficientă, și anume acele proiecte care primesc un punctaj de minim 80%, cum sunt și cele de astăzi și pentru care vreau să-i felicit și pe beneficiari pentru că au avut proiecte de bună calitate, să semnăm deja contracte de finanțare astfel încât să nu așteptăm încheierea întregului ciclu de evaluare și să putem trimite banii către beneficiari astfel încât ei să producă cât mai repede și efectele scontate în economie”, a spus Teodorovici.

Prin aceste noi contracte, urmează a fi create 2.700 de locuri noi de muncă.

În cadrul financiar 2007-2013, România a avut alocate pentru POSDRU fonduri europene nerambrusabile de 3,47 de miliarde de euro. Acești bani pot fi cheltuiți până în decembrie 2015. La 31 august 2014, rata absorbției pentru POSRU era de 28,7%, ceea ce înseamnă aproape 1 miliard de euro.

S.Z.