8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:40
No menu items!

Teodor Meleșcanu a demisionat de la conducerea SIE. BEC: Candidatura lui Meleșcanu, depusă marți / UPDATE

spot_img

La finele săptămânii trecute, Meleșcanu a lăsat să se înțeleagă că ar putea candida la prezidențiale

melescanu

  • UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ, a declarat luni că Partidul Dreptăţii Sociale a anunţat că va depune marţi dimineaţă candidatura lui Teodor Meleşcanu pentru alegerile prezidenţiale.

Muhuleț a precizat că depunerea dosarului de înregistrare a candidaturii urmează să se facă marţi dimineaţă, la ora 10.00.

Purtătorul de cuvânt al BEC a mai menţionat că a încercat să-l contacteze pentru confirmare pe Teodor Meleşcanu, dar nu a reuşit până la acest moment (luni, ora 17.30 – n.r.).

Teodor Meleșcanu a demisionat de la conducerea Serviciului de Informații Externe (SIE), iar informația se regăsește într-o scrisoare trimisă luni de președintele Traian Băsescu șefilor celor două Camere ale Parlamentului.

Concret, Traian Băsescu le-a trimis o scrisoare preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor în care le transmite să ia act de demisia lui Teodor Meleşcanu din funcţia de director al SIE şi să declare vacantă funcţia.

Administraţia Prezidenţială a transmis, într-un comunicat de presă, că şeful statului a trimis luni o scrisoare preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Stimate domnule preşedinte, în temeiul Art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituţia României, republicată, vă propun să luaţi act de demisia din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Teodor-Viorel Meleşcanu şi să declaraţi vacantă această funcţie, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre conform Art. 76 alin. (2) din Constituţie.

Traian Băsescu
președintele României

Conform legii 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe, conducerea SIE se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea preşedintelui României.

Articolul 76 alineatul 2 din Constituţie prevede că “legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră“.

Vinerea trecută, Meleșcanu lăsa să se înțeleagă că ar putea candida la alegerile prezidențiale. “Dacă aveţi puţină răbdare, luni dimineaţă o să avem răspunsul la toate. Dacă vor fi întrunite condiţiile, luni dimineaţă o să vă dau un răspuns“, a spus Teodor Meleşcanu, la Palatul Parlamentului, întrebat de jurnaliști dacă se înscrie în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Întrebat dacă a strâns semnături pentru candidatură, Meleşcanu a precizat: “Tocmai asta este problema”.

Termenul de depunere a candidaturilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie expiră marți, 23 septembrie.

R.D.