14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:37
No menu items!

Teodor Meleșcanu și-a dat demisia de la Ministerul Afacerilor Externe

spot_img

Meleșcanu a făcut anunțul privind demisia sa într-o declarație de presă susținută la sediul MAE

melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că îşi cere scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot şi demisionează din funcţia de ministru.

Principalele declarații ale lui Teodor Meleșcanu:

  • Fac această scurtă prezentare în legătură cu desfăşurarea procesului de vot în străinătate. Am preluat conducerea MAE cu doar 5 zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Obiectivul meu a fost să aducem condiţiile de vot din străinătate la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor.
  • La nivelul conducerii MAE ne-am deplasat în ziua votului în toate secţiile cu dificultăţi în turul I. Nu am putut suplimenta secţiile de votare, deoarece BEC nu a putut oferi clarificările privind existenţa unei soluţii în acest sens.
  • Ne-am asumat responsabilitatea pentru măsurile de fluidizare a votului şi am organizat turul II de o manieră care a permis un număr record de voturi în străinătate.
  • Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului de vot. Au existat şi excepţii, la Londra, Paris, Muchen, Torino şi altele. Regret aceste disfuncţionalităţi şi îmi cer scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot. Responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent. Cred că legea, în forma actuală, nu mai corespunde numărului de cetățeni și tendințelor de liberă circulație în spațiul european. Fără modificarea acestei legi și adaptarea unui cadru modern pentru numărul mare de cetățeni din afara țării – cum ar fi votul prin corepondență.

  • Nu toţi românii din străinătate şi-au exercitat dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Întrucât trăim într-o țară unde nimeni nu își asumă responsabilitățile și singura preocupare este plasarea responsabilităților de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi voi depune mandatul.

Teodor Meleşcanu a preluat portofoliul MAE pe 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora. Corlăţean afirma că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

CITEȘTE ȘI: REZIDENȚIALE 2014. Meleșcanu către românii din Franța: Să se voteze la Nancy. Orașul e la 385 de km de Paris