24 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 22:36
No menu items!

Tensiuni Rusia-Japonia. Consul japonez, reţinut de FSB. Tokyo amenință cu represalii

spot_img

Agenția de securitate rusă FSB a anunțat, luni, că a reținut un consul japonez în orașul portuar rusesc Vladivostok pentru suspiciune de spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, transmite Reuters. Autoritățile de la Tokyo acuză Moscova că diplomatul a fost arestat într-un „mod intimidant”, imobilizându-l și legându-l la ochi.

Consulul Motoki Tatsunori a fost eliberat după câteva ore de detenţie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că acesta a fost legat la ochi, reţinut şi tratat într-o „manieră intimidantă”, ceea ce reprezintă „o încălcare clară a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”.

Autorităţile de la Tokyo au depus un „protest ferm” cu privire la detenţie şi au indicat că ar putea riposta, a transmis Matsuno într-o conferinţă de presă marţi.

FSB a precizat că diplomatul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informaţii secrete despre efectele sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice din Extremul Orient al Rusiei.

De asemenea, a susţinut că informaţiile clasificate, care priveau şi cooperarea Rusiei cu o ţară din Asia-Pacific, nenominallizată, au fost obţinute în schimbul unei „recompense financiare”.

Japonia a declarat că nu a participat la nicio activitate ilegală şi că diplomatul va părăsi ţara până miercuri.

                                                                                                                Adina Silav