27.5 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 21:04
No menu items!

Tensiuni la festivitatea de Ziua Poliției din Buzău. Primarul către șefa parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău: „Când vin plângeri penale împotriva mea să aveţi mai multă atenţie”

spot_img

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, le-a cerut, joi, la un eveniment dedicat Zilei Poliţiei Române, poliţiştilor şi procurorilor să cerceteze ”cu mai multă atenţie” plângerile penale îndreptate împotriva. ”Nu pot să fiu fericit (…) când primesc la Primăria Buzău şi pe numele meu acasă suspiciunea de fraudă şi suspendarea tuturor plăţilor pe finanţările europene pe care le avem la Buzău. N-am venit la Primăria Buzău să iau spăgi”, a afirmat el.

”Bună ziua, stimate poliţiste şi stimaţi poliţişti, domnule comandant, domnilor comandanţi, trebuie să spun ceva deosebit. Încerc şi eu, ca şi dumneavoastră, să îmi fac treaba pentru binele locuitorilor municipiului Buzău şi pentru viitorul acestui oraş. Dar am rugămintea, şi o spun cu mare amărăciune, ca atunci când vin acele plângeri penale împotriva mea să le cercetaţi cu mult mai multă atenţie. Nu pot să fiu fericit – şi doamna prim- procuror Tudorache (Corina Tudorache Stroe, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău – n.r.) este aici în sală – când primesc la Primăria Buzău şi pe numele meu acasă suspiciunea de fraudă şi suspendarea tuturor plăţilor pe finanţările europene pe care le avem la Buzău. Suspiciunea de fraudă, prima idee te gândeşti la furăciune. N-am venit la Primăria Buzău să iau spăgi! Bineînţeles că m-a întrebat şi familia: ai furat? Nu, nu am furat!”, a spus primarul Constantin Toma.

Discursul primarului Constantin Toma a continuat în aceeaşi notă, spre surprinderea tuturor celor prezenţi în sală, care nu se aşteptau la o asemenea reacţie din partea edilului, mai ales că şedinţa la care fusese invitat era una festivă, în care invitaţii au transmis mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Poliţiei Române, scrie news.ro.

”Aflu până la urmă că este vorba despre utilizare de informaţii şi documente false pentru obţinerea de fonduri europene. M-am pus la dispoziţia Parchetului General pentru că nu ştiam cine mă anchetează, şi aşa am aflat că DNA Ploieşti se ocupă de cazul meu. M-am dus din proprie iniţiativă şi mi-au spus că nu pot intra dacă nu sunt invitat. Am zis că nu mai plec de acolo până nu mă primeşte. Mi-am asumat un risc pentru că există o teamă şi faţă de uniforma dumneavoastră albastră şi faţa de procurori. Recunosc, îmi e teamă şi mie şi m-am gândit mult dacă să iau cuvântul astăzi ca să o fac pe doamna prim-procuror Tudorache să fie şi mai supărată pe mine decât este astăzi, dar a instrumentat multe cazuri şi din calitatea de procuror şi din cea de prim-procuror şi o să mai dau un exemplu…”, a spus primarul municipiului Buzău.

El a amintit faptul că, în urmă cu un an, a fost cercetat penal din cauza unei plângeri şi au fost sistate plăţile în toate proiectele cu fonduri europene, susţinând că totul a fost făcut pentru că altcineva îşi doreşte funcţia de primar.

”DNA Ploieşti clasează cazul în timp record şi ne putem lua de lucru din nou pentru că riscam să plece constructorul din oraş şi rămâneam cu şantiere în tot oraşul pentru că la cum lucrăm în România să se clarifice situaţia dacă este penal sau nepenal durează ani de zile. Totul pentru o miză idioată, funcţia de primar, care pe mine nu mă interesează, ci mă interesează doar să las ceva în urmă. După ce mi se clasează cauza îi adresez doamnei procuror o întrebare ca să pot şi eu să merg mai departe să reclam un denunţ calomnios. Mi se răspunde absolut halucinant: plângerea penală împotriva dumneavoastră este semnată anonimă şi e venită prin poştă. Asta este şi vă mai spun de un caz…”, a spus Toma.

El a fost întrerupt de comandantul IPJ Buzău, Laurenţiu Pantazi, care a intervenit şi l-a rugat să respecte specificul zilei: ”Domnul primar, am rugămintea să respectăm specificul zilei de astăzi şi…..”.

”E în regulă, La mulţi ani! Am vrut să o fac mai spectaculoasă. Sănătatea multă, doamnă prim-procuror! Mergeţi mai departe în stilul asta şi îmi voi duce crucea până la capăt”, a mai adăugat Constantin Toma.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Corina Tudorache-Stroe, care citise mesajul adresat de instituţia pe care o reprezintă poliţiştilor buzoieni, a revenit la microfon, considerând că trebuie să vină cu anumite explicaţii.

”Mă simt obligată să dau nişte explicaţii. Cred că astăzi era ziua dumneavoastră şi nu trebuia să monopolizăm atenţia cu cauze penale, dar pentru că mi-a fost adus în discuţie numele, mă simt obligată să dau nişte explicaţii. Problema nu face obiectul zilei dumneavoastră festive şi eu nu dau explicaţii decât pe textul de lege. Am respectat dispoziţiile Legii 78/2002, iar textul de lege mă obligă ca atunci când primesc o sesizare să o transmit organului competent. Dacă noi, organele locale, efectuam cercetări, toate cercetările noastre erau nule absolut. Sunt obligată ca atunci când este vorba de fonduri europene să transmit plângerea la organul competent. Asta este tot ceea ce a făcut Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, a primit plângerea şi a direcţionat-o organului competent conform legii”, a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.

                                                                                                                    Adina Silav