28.5 C
București
vineri, 19 august 2022 - 22:44
No menu items!

Tensiuni între Ucraina și Turcia. Ambasadorul turc, convocat după ce nava rusă cu cereale ucrainene a fost lăsată să plece din portul Karasu

spot_img

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că Ankara a permis navei ruse Zhibek Zholy care transporta cereale din Ucraina să părăsească portul turc Karasu, situaţie pe care a calificat-o ca fiind ”inacceptabilă” şi l-a convocat pe ambasadorul Turciei, relatează Reuters.

”Regretăm că nava rusă Zhibek Zholy, care era plină cu cereale ucrainene furate, a fost lăsată să părăsească portul Karasu, în pofida a dovezilor penale prezentate autorităţilor turce”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, pe Twitter.

El a mai precizat că ambasadorul Turciei la Kiev ”va fi invitat la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru a clarifica această situaţie inacceptabilă”.

Nikolenko a menţionat că Rusia a negat că nava a fost reţinută, spunând doar că ”este supusă unor proceduri standard”.

Ambasadorul ucrainean de la Ankara, Vasil Bodnar, a anunțat, în urmă cu câteva zil,e că nava, plecată din portul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupație rusă, a fost arestată, la cererea părții ucrainene, de către autoritățile turce, în proximitatea țărmului turcesc la Marea Neagră.

                                                                                                                   Adina Silav