25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:11
No menu items!

Tensiuni în PNL. Florin Cîțu nu cedează, vrea să fie premier, unii lideri vor să convoace BPN fără Cîțu

spot_img

Florin Cîțu a avut o nouă ședință, miercuri seară, cu liderii PNL, dar a anunțat că nu cedează funcția de premier desemnat din partea partidului, din moment ce PSD îl nominalizează tot pe președintele partidului, Marcel Ciolacu. unii lideri însă vor să continue negocierile cu PSD, blocate acum, astfel că își fac socoteala cu câte filiale ar putea convoca Biroul Permanent Național, fără Florin Cîțu, pentru a lua altă decizie.

După blocajul de la întâlnirea dintre președinții celor trei partide, Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, fiecare lider și-a convocat conducerea partidului la sediu, pentru adoptarea unei strategii.

Și întâlnirea de la ora 16.00 de la Parlament, a echipelor de negociere ale PNL, PSD şi UDMR, pe aspectele restante din programul de guvernare, din capitolul Muncă, s-a anulat, surse politice afirmând că discuţiile nu vor fi reluate până nu se ajunge la un acord privind premierul.

Dacă la PSD s-ar accepta ca primul premier desemnat să nu fie neapărat de la PSD ci de la PNL, dar nu Florin Cîțu, la PNL nu se discutase o asemenea variantă. 

După o ședință de câteva ore cu prim-vicepreședinții PNL, Florin Cîțu a anunțat că PNL îl va nominaliza tot pe el ca premier, deoarece iberalii nu sunt în situația de a flexibiliza un mandat în ceea ce privește numele premierului, în sensul că partidul poate decide să susțină și un alt candidat în afara sa.

„De unde luăm acest nume? Întrebăm la PSD? Le cerem o listă? Noi suntem într-o situaţie simplă. PSD a votat ca premierul lor să fie primul. Noi vrem să fie primul premier de la PNL. Problema nu e numele, problema e că avem două partide care vor să fie primele în rotativă. Noi nu punem condiţii. Vom negocia în continuare”, a declarat Cîțu.

Surse politice au declarat însă că unii lideri se gândesc deja să convoace un BPN fără Florin Cîțu, deoarece singura soluție pentru deblocarea negocierilor cu PSD ar fi ca Florin Cîțu să renunțe la funcție. Ori Cîțu le-ar fi spus că dacă cedează funcția de premier, el va pleca și din cea de președinte al PNL. Singura alternativă pe care le-ar fi dat-o Cîțu colegilor săi ar fi fost nominalizarea lui Dan Vîlceanu, cel mai bun prieten al său, dar liderii PNL au spus că „ar da prost”. Pentru convocarea BPN fără președintele partidului ar fi nevoie ca 16 organizații să ceară asta, adică o treime din președinții de organizații. 

Marilena Nedelcu