13.8 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 20:39

Templu mayaş, distrus și folosit ca material pentru repararea drumurilor

spot_img

Templu mayaş, distrus și folosit ca material pentru repararea drumurilor

O firmă de construcţii publice, care îi aparţine lui Denny Grijal, candidat la primăria din Belize Ciry, a distrus un templu vechi de 2.300 de ani din nordul Belize pentru a-l folosi ca material pentru repararea drumurilor, informează 20minutes.ch.

Templul făcea parte din centrul de ceremonii Noh Mul (Dealul Înalt), situat la circa 80 km nord-vest de Belize City (aproape de graniţa cu Mexicul).

Ministrul Turismului şi al Culturii, Tracy Panton, şi-a exprimat „indignarea faţă de distrugerea sitului arheologic mayaş Noh Mul. Prejudiciul adus moştenirii culturale din Belize şi patrimoniului naţional reprezintă o ignoranţă de neiertat şi reflectă o sfidare de neînţeles a legilor noastre”.

Complexul arheologic, aflat pe un câmp de trestie de zahăr privat, se află sub protecţia statului. Noh Mul era în secolul al III-lea î.e.n. centrul unui habitat cu 40.000 de locuitori mayaşi, potrivit arheologilor.

O anchetă de amploare a fost demarată în acest sens. Firma implicată afirmă că nu este la curent cu faptele semnalate.

În ciuda pagubelor ireparabile produse, guvernul declară că sancţiunea în acest caz ar putea fi una  ridicolă: firma riscă „o amendă de 10.000 dolari, care nu va putea compensa niciodată pagubele”, a afirmat ministrul.

Directorul Institutului arheologic din Belize, Jaime Awe, care a semnalat dezastrul, a precizat că ”au folosit materialele scoase din piramidă ca să repare drumurile”.

Totodată, arheologii au subliniat că distrugerea cu buldozerul a unor piramide mayașe pentru a utiliza materialul în scopul reparării drumurilor, nu este un lucru neobișnuit în Belize. Țara dispune de numeroase site-uri antice, însă puține sunt atât de mari ca Noh Mul.


C.I.