miercuri, 20 ianuarie 2021 - 16:26

Temperaturi, peste mediile normale ale perioadei. Cum va fi VREMEA în primele două săptămâni ale noului an

Eurostat: România, printre statele UE cu cea mai mare inflație în decembrie 2020

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat de la 0,2% la 0,3% în decembrie 2020, ţările membre cu cele mai ridicate rate...

Avocatul Poporului îi cere ministrului Sănătății verificări pentru dispariția medicamentului Euthyrox

Avocatul Poporului i-a cerut ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să dispună efectuarea de noi verificări privind disponibilitatea Euthyrox pe piaţă, în condiţiile în care pacienţii...

Hackerii au trimis mesaje în numele ministerului Economiei

Ministrul Economiei, antreprenoriatului şi turismului, Claudiu Năsui, atrage atenţia asupra unui risc de fraudă cu fonduri europene, precizând că hackeri au folosit adresa de...

Germania, încă o porție de ”lockdown”

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) Republica Federală rămâne până cel puțin la jumătatea lunii februarie sub imperiul restricțiilor severe menite să combată răspândirea contagiunilor, au hotărât, marți...

Temperaturile acestui început de an sunt peste media normală, iar în Capitală sunt, în medie, cu 10 grade mai mari decât ar fi fost normal pentru data din calendar, spun meteorologii. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până în data de 14 ianuarie, prognoza meteo, pe regiuni, este următoarea:

În Banat, vremea, deosebit de caldă în prima zi a intervalului, când media regională a temperaturilor maxime a fost 11 – 12 grade Celsius, se va răci treptat în zilele următoare, astfel încât pe 3 şi 4 ianuarie media termică diurnă va fi de 5-6 grade C. Ulterior, un nou proces de încălzire va determina, pe 7 şi 8 ianuarie, temperaturi maxime de 12 – 13 grade C, iar apoi regimul termic va marca o scădere, spre valori medii de aproximativ 6 grade C, între 11 şi 14 ianuarie. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii importante în prima săptămână, când temperaturile minime se vor situa între zero şi 2 grade C, apoi acestea vor creşte, spre 3 grade C, între 8 şi 10 ianuarie. Ultimele zile ale prognozei vor fi caracterizate de o tendinţă de scădere, spre valori medii situate în jurul a zero grade C, pe 13 şi 14 ianuarie. Se vor semnala precipitaţii la nivel local în intervalul 1 – 4 ianuarie, însă la mijlocul acestui interval acestea vor fi mai importante cantitativ. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va creşte abia după 9 ianuarie, însă acestea vor fi pe ariii restrânse şi în general slabe cantiativ.

În Crișana, intervalul de prognoză va debuta cu un proces de răcire a vremii, care va determina o scădere a mediei temperaturilor maxime la scara întregii regiuni, de la aproximativ 11 grade C în prima zi, spre 4-5 grade C între 3 şi 5 ianuarie, când regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii ianuarie. Apoi, temperatura medie diurnă va creşte din nou, spre 11-13 grade C, în intervalul 6 – 9 ianuarie, pentru ca ulterior să scadă treptat, până la 6 grade C în intervalul 11 – 14 ianuarie. Temperaturile minime vor marca o scădere, de la 3 grade C în primele două nopţi, spre minus 1 grad C în jurul datei de 5 ianuarie, apoi vor creşte din nou, până la 2-3 grade C între 8 şi 10 ianuarie. Ultimele zile vor fi caracaterizate de o nouă scădere a regimului termic nocturn, astfel încât la finalul intervalului de prognoză se vor înregistra temperaturi de minus 2- minus 1 grad C. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalele 1 – 4 ianaurie şi 9 – 14 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi mai importante cantitativ în jurul datei de 2 ianuarie.

În Transilvania, în primele trei zile ale prognozei regimul termic diurn va marca o scădere, de la o valoare medie de 9 grade C în prima zi, până la 3-4 grade C în intervalul 3 – 5 ianuarie. Apoi, temperaturile maxime vor fi în creştere, din nou spre 9 grade C pe 7 ianuarie, dată după care vremea se va răci uşor de la o zi la alta, astfel încât media regională a maximelor în intervalul 11 – 14 ianuarie va fi de 4 grade C. Temperaturile minime la scara întregii regiuni nu vor avea o variaţie semnifiicativă pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, iar media lor se va situa în jurul a zero grade C în primele trei zile ale intervalului, apoi se va situa între minus 4 şi minus 2 grade C, cu cele mai scăzute valori pe 6 şi 7 ianuarie şi, din nou, pe 13 şi 14 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii la nivel local va fi mai ridicată în intervalele 2-4 şi 10 – 14 ianuarie, dar numai în jurul datei de 2 ianuarie acestea pot fi mai importante cantitativ.

În Maramureș, în primele zile ale intervalului de prognoză se va desfăşura un proces de răcire treptată a vremii, astfel încât temperaturile maxime vor scădea, în medie regională, de la 8-9 grade C la început, spre 3 grade C pe 4 – 5 ianuarie. Apoi regimul termic va marca o creştere, iar maximele vor atinge 9-10 grade C, pe 7 – 8 ianuarie. Ulterior, vremea se va răci din noul treptat, iar în ultimele zile ale celei de a doua săptămâni de prognoză media maximelor diurne va fi de 4…5 grade C. În ceea ce priveşte evoluţia tempraturilor minime, acestea se vor menţine în jurul unei valori medii de 1…2 grade C în primele nopţi, apoi vor scădea spre minus 2 grade C la sfârşitul primei săptămâni. În a doua săptămână regimul termic nocturn va fi caracterizat prin valori de minus 2 – zero grade C, în medie. Vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, exceptând intervalul 5 – 9 ianuarie, când probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă. Cantităţi mai importante de apă se pot consemna în jurul datei de 2 ianuarie.

În Moldova, până în 5 ianuarie vremea se va răci, însă valorile termice se vor menţine peste mediile multianuale. La finalul acestei perioade, temperaturile medii diurne vor fi de 4-6 grade C, iar cele minime medii se vor situa între minus 3 şi minus 1 grad C. În următoarele două zile, vremea se va încălzi accentuat, media maximelor diurne se va apropia din nou de 9-10 grade C, iar a minimelor nocturne va fi uşor negativă. În ultima parte a intervalului vremea se va răci treptat, apoi nu vor fi variaţii însemnate de la o zi la alta. Temperaturile din timpul zilei vor ajunge la 2 şi 6 grade C, iar noaptea se vor situa între minus 4 şi zero grade C, caracterizând o vreme relativ caldă pentru a doua decadă a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în intervalul 2 – 4 ianuarie, în special pe data de 2 -3, când se pot înregistra cantităţi mai importante, precum şi după data de 8 ianuarie.

În Dobrogea, vremea va fi caldă la începutul intervalului, când se vor înregistra temperaturi maxime situate, în medie, în jurul valorii de 10 grade C. Apoi regimul termic diurn va marca o scădere şi va fi caracterizat prin valori de 7-8 grade C în intervalul 3 – 6 ianuarie. Ulterior, vremea se va încălzi uşor, iar în jurul datei de 7 – 8 ianuarie se vor atinge temperaturi maxime de 9-10 grade C. În ultimele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile diurne vor scădea, din nou, spre medii de 6 – 7 grade C. Temperaturile nocturne nu vor avea variaţii importante pe parcursul celor două săptămâni de prognoză şi se vor situa, în general, între zero si 4 grade C, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 6 ianuarie şi cele mai ridicate pe 3, 9 si 10 ianuarie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată între 2 şi 4 ianuarie, dar şi între 9 şi 13 ianuarie, însă acestea se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 3 ianuarie. În celelalte zile, condiţiile pentru precipitaţii vor fi reduse.

În Muntenia, temperaturile medii diurne se vor încadra de la 11 grade C în prima zi până la 6-8 grade C în intervalul 2 – 6 ianuarie. În zilele de 7 şi 8 ianuarie, vremea se va încălzi, astfel încât mediile diurne se vor apropia de 10 grade C. Către finalul celor două săptămâni, vremea va intra din nou într-un proces de răcire, madia maximelor va fi de 5 – 6 grade C, caracterizând în continuare o vreme mai caldă decât în mod normal la această dată. În timpul nopţilor, temperaturile medii nu vor avea variaţii importante, încadrându-se între minus 1 şi 1 grad C, cu cele mai coborâte valori în jurul datei de 6 ianuarie. Prin urmare, atât în timpul nopţilor, cât şi ziua, temperaturile vor caracteriza o vreme caldă pentru prima jumătate a lunii ianuarie. Sub aspectul precipitaţiilor, probabilitatea va fi mai ridicată în intervalul 2-4 ianuarie, precum şi după mijlocul celei de-a doua săptămâni. În rest, posibilitatea apariţiei precipitaţiilor va fi nesemnificativă.

În Oltenia, valorile termice diurne vor scădea de la o valoare medie de 11 grade C în prima zi spre 6 – 7 grade C între 2 şi 6 ianuarie, apoi pe 7 şi 8 ianuarie vremea va deveni din nou caldă, cu o medie de 9 grade C a temperaturilor maxime. Va urma un proces de răcire, care va determina scăderea spre 5 – 6 grade C, în medie, a temperaturilor maxime spre finalul celei de a doua săptămâni de prognoză. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză şi va fi carcaterizat de valori medii alte temperaturilor minime situate, în general, între minus 2 şi 2 grade C, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 6 ianuarie. Din punct de vedere al precipitaţiilor, posibilitatea de apariţie va fi foarte redusă în intervalul 5 – 8 ianuarie, dar în celelalte zile va fi mai mare, cu precădere în jurul datelor de 2, 10 şi 11 ianuarie, când precipitaţiile se pot semnala pe arii mai extinse.

La munte, în primele 5 zile ale intervalului vremea se va răci, astfel că temperaturile medii vor ajunge să fie negative şi în timpul zilei. Noaptea, la altitudini mari, valorile termice se vor apropia de pragul gerului (minus 10 grade C). Vor urma 3 zile în care vremea se va încălzi accentuat, apoi va debuta un nou proces de răcire, care va dura până în jurul datei de 11 ianuarie. În ultimele zile ale intervalului de prognoză nu vor fi variaţii termice semnificative de la o zi la alta. În timpul zilei temperaturile se vor situa în jurul valorii de 0 grade, iar minimele medii ale nopţii vor fi cuprinse în general, între minus 10 şi minus 5 grade C. În ansamblu, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pe tot parcursul intervalului analizat. Cele mai ridicate şanse de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub formă de ninsoare, vor fi în intervalele de 2 – 5 şi 9 – 14 ianuarie.

Asociațiile de magistrați condamnă precedentul periculos creat de CSM și ministrul Justiției: Subminează independența procurorilor

Trei asociaţii ale magistraţilor dezaprobă decizia Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a sesiza Inspecţia Judiciară pentru modul în care...

ASF: Prelungirea crizei Covid-19 va avea ca efecte creșterea cheltuielilor și deprecierea activelor

Criza Covid-19 a afectat piețele financiare, forțând business-urile și autoritățile să se adapteze, pentru ca operațiunile și activățile specifice să continue fără întreruperi și...

CADRUL ZILEI. Cu ce cămașă a venit ministrul Educației la vaccinare

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a venit să se vaccineze cu o cămașă confecționată special - pe mânecă a fost decupată o „fereastră pentru vaccinare”. Cămașa avea...

Document oficial, făcut pe genunchi la Ministerul Justiției, semnat ca primarul de Stelian Ion. FOTO

Ministerul Justiției a transmis un document Senatului României în care solicită clarificări în implementarea recomandărilor GRECO, respectiv măsurile luate de Parlament până la data...

Rareș Bogdan constată că i s-a dezumflat capul lui Ludovic Orban: “Nu am spus că ar trebui să demisioneze”

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan face pași în spate în războiul deschis cu președintele PNL Ludovic Orban. Bogdan a declarat, miercuri, la Digi FM, că...