10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 16:20
No menu items!

Temerea lui Vosganian s-a adeverit: “Delegatul” Niță poate emite ordine fără acceptul lui

spot_img

Miniștrii delegați au primit în subordine departamente cu personalitate juridică și vor putea da ordine fără să mai aibă neoie de delegare din partea miniștrilor șefi de portofolii. Modificările Ordonanței 96/2012 au fost aduse de Parlament, iar Legea a fost trimisă președintelui Traian Băsescu spre promulgare. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, s-a mutat zilele trecute din actuala clădire a Ministerului Economiei în sediul de pe Splaiul Independenței al Electrocentrale București.

„E o experienţă cu totul nouă aceasta în care miniştrii delegaţi pot să dea ordine, să fie responsabili de buget şi să aibă în administrare companii. În momentul de faţă, miniştrii delegaţi nu pot da ordine, aşa cum e ordonanţa. Eu le dau delegare să facă asta, dar intenţia iniţială a fost ca ei să poată lua decizii fără mine şi e posibil ca ordonanţa să se schimbe în Parlament, adică delegarea să nu fie dată de mine, ci de lege”,  declara Varujan Vosganian, în ianuarie 2013, pentru cursdeguvernare.ro.

În forma trimisă spre promulgare, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, primește în subordine Departamentul pentru Energie, cu personalitate juridică. Niță primește și Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), care ”se reorganizează ca direcție în subordinea directă a ministrului delegat pentru energie”.

Și  ministrul delegat Maria Grapini va putea emite ordine fără ca documentele să mai treacă pe la ministrul-plin Varujan Vosganian. Mai mult, în cadrul Ministerului Economiei se înființează și Departamentul pentru IMM-uri, care va fi condus de Grapini.

 ”Ministrul delegat își îndeplinește atribuțiile ce-i revin pe domeniile specifice, folosind structurile proprii ale departamentului, precum și instituțiile aflate în subordonarea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Economiei, specifice domeniului coordonat”, se mai arată în actul normativ.

Cosmina Croitoru