3.3 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 18:22
No menu items!

Telescopul Spaţial James Webb – NASA a reuşit o primă sarcină esenţială

spot_img

NASA a reuşit o primă misiune esenţială privind Telescopul Spaţial James Webb, lansat pe 25 decembrie, şi anume, desfăşurarea şi întinderea panourilor acestuia de dimensiunea unui teren de tenis.

Toate cele cinci panouri au fost fixate marţi, după o zi şi jumătate, aproximativ jumătate din timpul alocat iniţial.

JWST, cu o greutate de 7 tone, este atât de mare încât a fost nevoie ca scutul său solar şi principala oglindă să fie împăturite pentru lansare.

Scutul are o suprafaţă de 21 metri x 14 metri. Oglinzile urmează să fie eliberate weekendul acesta.

Telescopul Spaţial James Webb a fost lansat la bordul rachetei Ariane 5, din portul spaţial european Kourou din Guyana Franceză.

JWST este un proiect comun dezvoltat de NASA şi agenţiile spaţiale Europeană şi Canadiană.
Echipele au lucrat la acest proiect mai mult de două decenii.

El este succesorul în valoare de 10 miliarde de dolari al veteranului telescop Hubble.

Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de ştiinţă imagini spectaculoase ale universului şi, deşi a suportat câteva reparaţii, el a continuat să funcţioneze şi să se dovedească extrem de eficient.

Telescopul James Webb este considerat robust, a fost construit să reziste la şocuri şi zgomote puternice. Este de 100 de ori mai puternic decât Hubble.

A fost conceput să facă observaţii aprofundate în univers faţă de predecesorul său. Obiectivul lui este să observe primele stele care au apărut în cosmos.

Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă. JWST se va afla la 1,5 milioane de kilometri faţă de Pământ.